Re: pohorski slovar

CVERGL, ki ga opisuje  RADOLJNA po mojem mnenju opisuje vrsto kure oz.petetlina.

pri nas uporabljamo izraz KAKRL  .... primer uporabe: Ko se pa tak haršiš ku en kakrl...

verjetno bi lahko pri vas blo....ko se pa tok haršiš, ko eni  CVERGL

Beseda izvira iz nemško ZWERG  ...palček 

v sestavi pa je pridevnik in pomeni... pritlikavi

...torej CVERGL ...pritlikavi petelin

Al bo al ne bo?

162

Še nekaj bi želela izpostaviti - imena starih sort jabolk, hrušk.

Ledrarca, mošančka, bobovnica...., a kdo pozna slovenska poimenovanja za te sorte?

163

Glede besede "cvergl" imaš pa prav, Celjski.

Ta beseda se je uporabljala predvsem v zvezi s poimenovanjem kokošk manjših pasem - "cvergl kure", "cvergl petelini". Za cvergl prolenka, pitunika pa še namreč nisem slišala! wink

Če rabiš tale imena za jabolka, ni problem, sem jih lani celo nasadil ...nove sadike...največ mam krivopecla, pa belic....napiši spisek sort, katerih imena rabiš.

165

Zdravo, lodi, zdravo, moj brat Anžej,
za krancjungfrauo mi je pa zadnjič ata povedal, ko sem naredila z njim narečni intervju!! Šeloto smo dali na šaloto, cverglpipiko pa tudi dali noter; žnitlauh spremenjen v žnitleh, žnitloh; entifa brisana. Hvala za poznavalske pripombe!

166

Naj mi nekdo pomaga razvozlat besedo FERDRISA ali ZAFERDRISALO. Mogoče bo lažje v stavku ZAFERDRISALO SE MI JE.  Mislim, da pomeni zameriti se, sam nisem čist prepričan. Jaz ravno ne znam nemško, tako, da bi lahko delal izpeljanke iz nemških besed.

167 Nazadnje urejal Barbara (08.03.2009 15:56)

ferdriesa se mi - zamalo se mi zdi, ... da mi bo tok pubec govoro...

Je mogoče "fedriesa"? Ali lahko še kdo drug potrdi natančno črkovanje?

Res fajn beseda, vpiši jo!

168

Pohorc, gledam tvojo besedo "deluvat". Jaz jo bolj poznam kot "vdeluvat" ali pa v stavku: Kne tak vdelavlite, lauženki!"
Kaj mislite drugi?

grobn je napisal:

Naj mi nekdo pomaga razvozlat besedo FERDRISA ali ZAFERDRISALO. Mogoče bo lažje v stavku ZAFERDRISALO SE MI JE.  Mislim, da pomeni zameriti se, sam nisem čist prepričan. Jaz ravno ne znam nemško, tako, da bi lahko delal izpeljanke iz nemških besed.

GROBN  tvoje ime tudi izhaja iz nemščine...drugač pa ima FERDRISA  osnovo v nemški besedi

verdriessen...spraviti v slabo voljo...vznejevoljit....pokvariti razpoloženje

nasploh pa pomeni VERDRUSS  jeza

pa lep dan še naprej Herr Graben  smile

170 Nazadnje urejal Pohorc (08.03.2009 16:43)

Grobn, a se ne izgovori FERDRESATI, ZAFERDRESATI, pomeni pa vznevoljiti.

Za objavo še vedno čaka POK (sani), ali ni to PLEŽUH, ker pa je PLEŽUH pohorska in kobanska posebnost, ga jaz ne bi odpravil z opisom - posebne sani.

Radoljna, a bi lahko bil tvoj ŠPRUHEC, tudi ŠPROHEC ?

171

Jaz bi dal geslo "ferdresa", kar mi bolj kot "vzmejevoljiti" pomeni "imeti za malo", po slovensko pa ne bi znal povedati krajše.

Lovrenški "Pok" je zame pležuh. In to niso sani ampak "smučka z sedežem".

172

Ja, lahko bi bil "špruhec" (npr. govor na pogrebu) tudi "šprohec", ne vem... ko se lovrensške besede od hiše to hiše včasih tako drugače izgovarjajo....

Glede "ferdresati" pa se strinjam z Anžejem - pomeni "za malo se zdeti".

173

Če se ti je nekaj "zafedresalo", potem te je spravilo v slabo voljo, ujezilo, naredilo nejevoljnega. Tak se mi je zafedresalo, da sn šou kuj domu.

Pri "poku" pa bi vztrajal pri saneh, pri katerih je za drsno ploskev najprej služila doga od soda, v novejših izvedbah smučka, ....  Samo kako to na kratko povedati?

174 Nazadnje urejal Pohorc (08.03.2009 18:38)

Sem še malo razmišljal o tem "poku", morda bi bilo res najbolje, če bi bila to "smučka s sedežem".

175

Hvala vsem, ki ste mi pomagali "razkrinkat" besedo ZAFERDRESATI. Saj se mi je nekaj takega zdelo da bo, sam nisem bil čist prepričan - vač glav več ve.

176

Grobn, nismo še povsem razčistili.

Čeprav ne velja vedno iskati slovničnega pomena nemških izposojenk, pa  jaz v ZAFERDRESATI vendarle vidim jezo in nejevoljo.

Po Velikem nemško – slovenskem slovarju: Verdruß, der, ( Verdrusses, Verdrusse ) jeza, težave;  bereiten/bringen povzročati jezo, delati težave, haben mit imeti sitnosti ; mit – z nejevoljo, naveličano …

Če si ti pa nekaj » zdi za malo« pa imaš do tega omalovaževalen odnos in ne pustiš. da bi te jezilo.

??????

177

Pohorc, pomembno se mi zdi predvsem to, kakšen pomen vidijo ljudje v neki besedi - ljudje, ki jo (vsakodnevno) uporabljajo. Nemške narečne spačenke so lahko (tudi v pomenu) bolj ali manj oddaljene od (pomena) izvorno sicer nemške besede.

178

Men se pa sti ,da pok ni koka skija z zicom.Bol se mi merka ,da bi toto lehko ble sene ,s kirimi so včosih drove pa foter za žvino pozimi s planine vozli.Bo treba kokiga storiga holcera borat , samo men se sti ,da mom prav.

179

Jaz sem prepričana , da je zaferdriesati "za malo se zdeti" in slisim dvoglasnik IE kot npr v besedi piegl. O seneh pa se čobom pometno dIElala...

180

Ali mi lahko pomagate s prevodom besede "hoblponk", tišleri?