201

Re: pohorski slovar

Pohorc,
žljesa je štonga, ki jo vidiš v kaki kleti, obokani, ki sega od zida do zida. Z zunanje strani pa je videti vertikalna varovala, železne palce, ki so zaklinjene v n neke vrste železno uho. Mogoče boš mogo jt na pir v emonsko klet in preveriti na licu mesta.

Ko najdem sliko ti jo pošljem.

l.p.

202

Grof,

za jabolka "mošančke" vem, da pripadajo sorti "mošancelj", "ledrarce/ledrarke" pa menda sodijo med jabolka sorte "kosmač"...

Ti je o tem še kaj znanega? Poznaš še kakšna stara imena za jabolka, hruške?

203

Barbara, tudi pri nes "pokerla" nismo delali iz kakšnih ostankov. Gre za isto testo kot pri palačinkah. Smo pa ta slavni pokerli jedli namesto kruha zraven kakšne krompirjeve oz. zelenjavne župce.

Njamsi! tongue

204

maček je napisal:

Pohorc,
žljesa je štonga, ki jo vidiš v kaki kleti, obokani, ki sega od zida do zida. Z zunanje strani pa je videti vertikalna varovala, železne palce, ki so zaklinjene v n neke vrste železno uho. Mogoče boš mogo jt na pir v emonsko klet in preveriti na licu mesta.

Ko najdem sliko ti jo pošljem.

l.p.

moček, rajš mi za pir pošlji, bom šol som pogledat, pa todi, če bom z glavo v toto štongo vdoro, si ne bom na jasnem kak se ji po slovensko reče

205

Kakšen je pravilni slovenski izraz, se mi ne sanja. Poznajo pa v slovenskih goricah podoben izraz. Rečejo "žles" ali nekaj takšnega. Je pa to horizontalna ojačitev obokanih zidov. Šentlovrenčani, vsaj starejši s tem izrazom nimojo težav. Vsaj tisi kater poznam, jih je kar nekaj.
Za pir ti pa nem nč pošilav, te pokličem enkret, ko sem bom motav po Lobloni (evo lovrenška beseda za nošo glavno mesto), pa grema al k Julči al pa magari v emonsko kljit na pir. Al pa mošt v kok bolj noblih plac ;-)

206

V slovarju navedena beseda "kočjenk" ne pomeni nujno zmeraj zajčjenka, lahko predstavlja tudi izraz za svinjak!

Se lahko prosim to v slovarju dopolni?

Hvala!

207 Nazadnje urejal grofceljski (09.03.2009 20:47)

radoljna je napisal:

Grof,

za jabolka "mošančke" vem, da pripadajo sorti "mošancelj", "ledrarce/ledrarke" pa menda sodijo med jabolka sorte "kosmač"...

Ti je o tem še kaj znanega? Poznaš še kakšna stara imena za jabolka, hruške?

Dve sorti, ki jih opisuješ so:

Štajerski mošancelj
Damasonski kosmač

...potem imaš pa še veliko drugih starih sort jabolk, kot so: 
Carjevič
Bobovec
Beličnik
Kanada
Jonagold
Grafenštanjc
Boskopski kosmač
Zlata parmena
Londonski peping
itd.
Lažje bi mi bilo če napišeš točno katere sorte imate...kar po domače seveda smile

Čaki al tebe zanimajo stara imena....

208

Aja, še to: "vroziti" lahko pomeni tudi zelo narobe igrati, peti.

Npr. "Kak je pa Tonč nes pr meši vrozo na orgle"!

smile

209

radoljna ne najdem drugega izraza kot "vreščati"?

210

Nepravilno peti, igrati na glasbilo?

211

"Vrozijo" lahko tudi nenamazana vrata, zato bi dal raje "vreščati", "škripati", tudi zato, ker so to slikoviti izrazi za rezek, oster, neprijeten glas.

Še bolj store gruške:

Kuharca
Lajšpranca
Laška tepka
Munica
Tepka
Vrbovka

Še bolj store jopke:

Malinovka
Nežka
Škrablca
Šribarca
Trdič
Železnik
Župnca

213

Kdo ve ko je "knotn od cincilatora"!

LUKA

214

"Vroziti" tudi moj ata pozna primarno kot (vrata) škripati, odtod izpeljano pa kot oznako za sitnarjenje majhnih otrok (ki imajo podoben glas): napol jok, napol jamranje. Za fušanje ni slišal, a nočem spodbijati tega, kar pravi Radoljna. Meni se zdi zanimivo, da zberemo različne odtenke pomena neke besede.

215

Za kočjenk sem izvedela, da beseda pride pravzaprav od svinje, ki ji na Koroškem rečejo "koca"; tudi moja ruška babica je govorila: Gremo pogledat koceke. Zdi se mi zanimivo. Se pa moji doma strinjajo s tem, da je to za zajce in svinje.

216 Nazadnje urejal Barbara (10.03.2009 12:02)

Lodi, besedo "zaferdriesat" sem dala pod črko F, "ferdriesat", ker je osnovna oblika glagolov na splošno nedovršna. (npr. v slovar se da beseda "piti", ne "popiti"). Da nebote iskali tote liepe besiede, kom da je šla... smile

Me zanima kako napreduje "ZENKL"  Barbara?

218

Radoljna, vpisala si besedo štoftirit (brskati). Jaz jo poznam pod pod štofirit (brez prvega T). Kaj menite drugi?

219

Poznate besedo vešper kot večerne ali popoldanske molitve? Vpisala Mateja. Moja ata se kot ministrant spomni, da je bilo to popoldan. In to v cerkvi. Mateja pravi, da se moli doma. Na zameri, Mateja, da te tukaj vlačim smile.

220

Torej, da omogočimo napredek besede ZENKL: v SSKJ piše, da je
GREZILO, enako pa tudi svinčnica: utež na vrvici za določanje navpičnosti.

Torej - grezilo je strokovni termin brez potrebnih dodatkov, a morda malo poznan za laike. Zato predlagam:
ZENKL - utež na vrvici, grezilo

LP