Re: pohorski slovar
kaj pa prpopat? je v SSKJ "pripopati"?
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » pohorski slovar
kaj pa prpopat? je v SSKJ "pripopati"?
Si me spodbudil, da sem šla sama poiskat, da je SSKJ na netu. Besede pripopati, po naše "prpopat" NI NOTER! Torej, "spori jo", kot bi rekel Pohorc!
Samo, tej je pa "pop" todi pravoverna beseda, č prepišem s slovarja: pop -a m (o) zastar. zarodek lista ali cveta;
popek: vsak dan je ogledovala pope vrtnic
grem zaj perpopat en nov ausdruk...
Maček v tvojem primeru je POP tudi v SSKJ v smislu lepila.
Problem z enakozvočnicami - besedami, ki enako zvenijo, a imajo različen pomen, bomo rešili tako kot v "pravem" slovarju npr: KUJ - KONJ, KUJ 1 - KAR, KUJ 2 - VRSTA SLIVE ( samo, da jaz ne vem točno kakšne itd)
Ja, potreben bo dogovor. Tvoj pop - lepilo je v SSKJ označena kot nižjepogovorna beseda. Pop kot popek je označen kot starinska beseda, tako da predlagam, da se v našem slovarju izogibamo le besed, ki so v SSKJ popolnoma nevtralne, knjižne. Jaz bi se strinjala tudi s tem, da gre pop - lepilo noter v našega. Kaj pravi naš Pohorc v Lobloni?
Super ideja.
Sicer pa, lovrenščina je tod slovenščina, samo molo drogoč se kaj pove. Torej je tudi slovar, lovrenški, pravi slovar in ga je treba tako tudi obravnavati.
Grem nazaj tuhtat za kok nov ausdruk.
ko pa tisti gviht pa kvint ne sme bit ....not...saj lahko napišete zako ne...
Če pa je POP res lepilo samo iz moke in vode, kot pravi maček, je pa tudi zanimiva beseda za objaviti. A kor?
Valjda ![]()
ku za hlubest neinče nobeden udguvorit...
najbrž je to zaradi nove tipkovnice, ki sn si jo nabavu...
piše prozorne čarke
pa jih nubeden ne vjdi
Ej, lubi grof, ne folgamo; jas to po tipkovnici serjem, moj moli pa se v hodri dere... Ene 2-3 ure sem vsak dan pri računalniku; dobro, da ne hodim v službo, ker bi me šefica vunta vargla... A hočeš met pri gvihtu kake avtorske pravice - pol napiši še primer stavka, ga bom jaz iz južne pohorščine prevedla v severno pohorščino. Za kvint dam pa jaz roke stran - ne poznam. Mimogrede, ali veste, da se našemu narečju reče SEVERNOPOHORSKO-REMŠNIŠKO narečje? Tak je vsaj blo, ko sn bla še v srednji šoli (20 let nazaj
)
Saj to sn jaz itak na začetku že hotu..pa ni nobeden htel prevajat...
Jaz ti napišem 10 primerov, če boš jih lahko prevedla a jih dam kar semle na forum?
Pa seveda hvala za prijazen odgovor pričakujem pa še enega...LP
No, daj; ko bom utegnila, nadaljujem, zdaj moram nehat...
GVIHT- utež- Je kukuco pozabu navit, so gvihti prišli čist du klajha.
KVINT- navoj pri vijaku- Sn šrauf tak zategno , de je kr kvint neslu.
ŠPEROVEC- tram na ostrešju- Je cimperman šperovec z mutorko stron udrizo.
ŠRAVŠTUK- primež-Včosih smu mili lesajne šravštuke, pol so pa želizne znedli.
ŠNECTIHL- robec- Je mel šnectihl tak požnudran, de se mu je kr žep na hločah skup prjeu.
VUNTA ČRAJZ
KAMGOD - kamorkoli- Kamgod se ubarneš, maš rit zodi, nous pa sprajdi.
CVINGA - mizarska spona- Je s cvingo deske skup zategno, de je lim prjel.
MANIRA-olika- Moja boba nima zodne cete nič več manire.
Aja , da ne pozabim, če lahko pod avtorja napišeš VUNTA ČRAJZ... če bo kaj uporabnega seveda.
POTRUCN- vztrajen - Deklinče je blu tak potrucnu, de sn ji magu cukre kupit.
FRIŠN-svež- Frišn kruh je najbul dubar, pa najmeji zdrov.
ŽLEHT- poreden,nagajiv- Korlekov pubec je najbul žleht na vesi.
HAPJEN- neumen, butast- Tut je pa jo hapjen, kuk čei računat za toko malainkust.
VUNTA ČRAJZ
Pa še slikico...zgleda da vi spadate v KOROŠKO narečno skupino, medtem ko pa mi POVHARCI v ŠTAJERSKO narečno skupino:

Tuti noši predniki se pa niso imeli preveč rodi...ko pravite...pa le kak kilometer smu narazn.
A kdo ve, ko je delal "žomešter"?
jaz poznam "žomošter", to je žagar. Človek, delavec, ki dela na žagi.
Ja grof, ti je le konlo. Narečje pri vas in pri nas se konkretno razlikujeta. Vsaj mene osebno imajo ljudje, ki me prvič srečajo za korošca, nikdar mi še ni kdo dejal, da sem s Pohorja. Vsakemu sem moral to razložiti. Žal.
Je pa lepo, da poskušaš ohranjati narečno govorico.
mejte se
Aja, Barbara pa Pohorc. Mislim, da bojo mogli na gmajni uvsti novo rubriko zaslužnih občanov in sicer "bivši zaslužni krajan" ![]()
Mačkon, hvala.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » pohorski slovar