Re: pohorski slovar

maček je napisal:

Ja grof, ti je le konlo. Narečje pri vas in pri nas se konkretno razlikujeta. Vsaj mene osebno imajo ljudje, ki me prvič srečajo za korošca, nikdar mi še ni kdo dejal, da sem s Pohorja. Vsakemu sem moral to razložiti. Žal.
Je pa lepo, da poskušaš ohranjati narečno govorico.

No maček lepo da si me omenil..kot si že sam ugotovil, ne bi jez skoko vsoki den tule pu vošem forumu, če ne imel ljubezni do poharske šprohe...če bom jez muguče mel keda tok forum, ste vsi vobljeni, bom veseu, če se bo ker oglasu smile

Drugač so pa pri nas ži včosih rekli: Roka roko umije, cigon pa cigona ubije smile

Pohorci si marmu med seboj pomagati, pa ne glede na tute narečne skupine...pa na povharce
pa pohorce pa itd...

Vsi mamo korenine na POHORJU,  Pohorje  pa je samo eno. cool

Barbara, vidim, de ži pišeš tutele moje primere v slovar, super, samo veš ko je meni so ži te od začetka vpisali enih par primerov za avtorja "vunta črajz"
zdaj pa sn "grofceljski", če se bi lahko tau poenotlu, bi bil veseu(vseeno kero ime)

Drugače pa sem zelo zavovoljen, da se žrtvuješ in  mi pomagaš....Obljubim, da ti v prvi priliki vrnem. smile

Pa javi keda -in če ti lehko  napišem še kok primer. jez mam jih še paunu v glavi.  Pa tujdi če ne bo šlo je glih tak vredi..

Vprašanje za LOVRENŠKE ŠLOSARJE...:

ALI MATE PRI VAS KE ŠRAUFOV IN KAK TE VI PROVITE NAVOJU NA ŠRAUFU
ČE NI TO "gvint"  al pa "kvint" ne me hudič vzeme!!

LP.

263

grof......

sn gledav pa jo Lovrenc spoda k Štajerski ne pa  Koroški smo pa jo na desnem bregi Drave .-molo poglej ke je Lovrenc tam ko je Drava fejst zavita.

264 Nazadnje urejal grofceljski (12.03.2009 10:32)

Točno tak sekirca, vi ste mol livo od tistga vlkiga ovinka drave ....po tutim zemljevidu kaže de ste v štajerski

narečni skupini (sn ži včera gledo)...sam ko ku so v štajerski narečni skupini sam južno pohorsko narečje,...

tutu vošo sevrno pohorsko-remšniško narečje pa spoda v KOROŠKO NAREČNO skupino. Ti bom dau spoda en link.

Sn kar skopiro...

KOROŠKA NAREČNA SKUPINA

Govori se v treh državah:
AVSTRIJA: Ziljska dolina od Šmohorja na Z, do okolice Beljaka ter med Karavankami in Savinjskimi Alpami in S slovensko narodnostno mejo, ki poteka po črti Kostane-Djekše-Dravograd.
ITALIJA: V Kanalski dolini, okolici Trbiža do Lipalje vasi.
SLOVENIJA: Zgornjesavinjska dolina do pritoka Belice, Rateče, Kranjska gora, Gozd Martuljek, Mojstrana; pri Dravogradu do sredine Dravske doline do črte Sveti Duh na Ostrem vrhu.

Deli se na:
1. ZILJSKO NAREČJE
Avstrija in Italija (Kanalska dolina). Sem prištevamo tudi KRANJSKOGORSKI (ziljsko-gorenjski) govor, ki ima mlajše gorenjske pojave. Govori Kanalske doline in Rateč so arhaični ziljski govori.
2. ROŽANSKO NAREČJE
Med Beljakom in Velikovcem, pod Celovcem. To je osrednje narečje, ki pa ni enotno, razpade na 4 podnarečja.
3. OBIRSKO NAREČJE
Železna Kapla, pod Obirjem, ob reki Beli. RAMOVŠ je to narečje imenoval REMŠNIŠKO narečje.
4. PODJUNSKO NAREČJE
Govori se v Podjuni, ob reki Dravi med Velikovcem do slovenske državne meje pri Dravogradu, nato seže čez mejo (Avstrija) - Libeliče, Strojna, Sobote
Koroška narečja na slovenski strani:
5. MEŽIŠKO NAREČJE Črna na Koroškem in okolica
6. SEVERNOPOHORSKO-REMŠNIŠKO NAREČJE
Severnopohorsko se govori Z od Ruš vse do Vuzenice; Remšniško pa nad Dravo, po Kozjaku do Svetega Duha na Ostrem vrhu.

266 Nazadnje urejal Barbara (12.03.2009 11:28)

Imam en lepši zemljevid narečnih skupin, a ga ne znam spravit noter... Tam je lepo vidno, da spada Lovrenc, kar se govora tiče, pod Koroško.

spletna stran:

http://www.modrijan.si/gradivo/on_line_ … tra116.jpg

267 Nazadnje urejal grofceljski (12.03.2009 11:47)

EVO BARBARA ...BOM PROBO,ČE BO ŠLO

http://www.shrani.si/t/1s/2I/3f4XbsJh/1/5995794stra116.jpg

268

Da spadamo v severno pohorsko-remšniško narečje vem že iz šole. Če greš v Ožbalt al pa na Koplo govorijo nam bolj podobno ko pa oni iz Ribnce.
Me pa strašansko moti tabla Koroška spoda v Šturmi wink Občinske meje pač ne morejo omejevati duha ljudi.

Grofceljski, šraufe poznamo, navojem pa rečemo kvinti, delamo jih pa z šnajtlukno če se ne motim.
Bi pa zate imel še en predlog oz. prošnjo. Kar nekaj stvari vpisuješ v ta forum, ki se ne tičejo toliko našega kraja/občine. In to ljudi moti. Za bi predlagal, da besede ne vpisuješ v forum ampak kar v slovar. Tam jih bo že Barbara pregledala če take besede poznamo tudi mi in jih odobrila ter "prevedla" primere, drugače pa jih bo zavrnila.

269

rsumer je napisal:

Počasi mi že gre "na kozlanje" !!

Ne morem mimo tega, ker me je prizadelo. Da si nekdo, ki se ima za razgledanega profesorja zgodovine, menda želi kandidirati za župana naše občine, je član stranke, ki si me drugim "prizadeva za oživitev pozabljenih vrednot in temelji na načelu odprte družbe"... upa reči kaj takega. Skrajno nizkotno!

270 Nazadnje urejal Barbara (12.03.2009 13:15)

Pohorc je napisal:

Sem dal za "pratera"  kar širilec kos, po poprejšnjem prebiranju tržiškega časopisa.

JURE, ali je nujno, da je PAGVAGERLI  zgolj voziček ( na tirih ) za LES ?

Pohorc, meni je ata to besedo izgovoril kot "PANVAGERLI" (Bahn-vagerli), pravi, da je katerikoli (manjši) vagon, voziček, ki vozi po tirih.

GVINT sn popravu na KVINT....

272

Na prosim nekdo potrdi ali zanika, če se reče: KODI GOD ( KAKORKOLI ), KADO GOD ( KADARKOLI), KAM GOD, KJE GOD.

Mimogrede- koroško narečje na desni strani Drave se začne točno na Činžatu. pod vojvodino Koroško smo spadali do leta 1147, potem pa pod Štajersko, sicer pa se jaz nimam za Štajewrca, ampak za Pohorca smile

273

kodi god, kado god je vredi. Samo kam god mi gre bol v uho kot KOM GOD. Enako KE GOD.

Nekak tak kot KE KADO (včasih; že od ke kado delam tak).

274 Nazadnje urejal Barbara (12.03.2009 15:28)

Maček, ti s pa ries dober, keko ausdrukov si ž naštepau - pa tokih, posiebnih...

Zanima me, kako še kdo drug reče staremu testu za vzhajanje novega (drožim): "mednce" ali "metnce"?

275

Meni zveni bolj znono "kodi kol", "kado kol" in "ki kedo". Toti "god" mi ni damoč.

Barbara, meni so znone mednce, s trdim D wink

276

A pozna kdo pomen izraza "jierga".

Meni je oma, ko me ni htela glih pohvolit rekla: "s ko en jierga".

Se nisn preveč jezo, Jiergeja nisn poznav, da bi vedev ko je toko. smile

277

Kaj vam pomeni beseda "kromprižeri"? Avtor ne sme odgovarjati na vprašanje. smile

278

Barbara, "kromprižeri so menda dereze. (Je ata prišepnil....) smile

279

Kj pa bi rekli, da pomeni beseda "čumperga"?

hmm

280

Anžej.
Od kod pa tebi informacije o moji kandidaturi za župana???? O tem še sam nisem seznanjen. Hitro si začel manipulirati z lažmi, kar pa me sploh ne preseneča.
Odprta družba pomeni tudi to, da ima vsak pravico povedati svoje mnenje in jaz sem ga povedal z besedo, ki verjetno spada v tukaj omenjeni slovar (in intelektualci bi to tako razumeli), ki bi ga ti,  kot administrator, lahko spremeniti v "lovrenški slovar", kar bi bolj ustrezalo.
Pa še to. Vse kar zapišem, zapišem brez skrivanja za psevdonimi, tako da za svojimi izjavami stojim. In če si opazil, se v tem primeru nisem predstavil, kot strankarski funkcionar(kar počnem vedno, ko pišem v tej vlogi), ampak kot rsumer - občan, državljan!?
Upam, da ti to kaj pove in da v bodoče ne boš iz jabolk in hrušk zopet ustvaril kompota.
Vse dobro tebi in vsem ustvarjalcem. Rado-občan