341

Re: pohorski slovar

Pohorc je napisal:

Dajte povedati, a je majzl dleto, ali veliko kladivo?

majzl, keko jaz viem je dleto.

Obstaja pa še MEZL, to pa je velik homer, macola.

Sem že slišal izraz za mezl, tudi pri cepanju drov, mezl so namreč poimenovali, kak naj rečem, homer, ki je oblikovan kot sekira, samo, da je težak od 5 kg pa naprej.

Običajno je blo tak, da ko si ciepal drove, drugi den nisi vedel za čm b jomrav, al te bol roke bolijo al pa glava. Jakost kopfšmerca je bla pač odvisna od gospodeje. Kodi je stregla koke poživile za bučo pa trup.

342 Nazadnje urejal Rubikon (14.03.2009 16:16)

Kak pa bi razložli cvegn?
Da ti mama reče:"Ti že misliš toto šolo k cvegno spravit?"- če misliš že šolo enkrat naredit, končat?

Pa za čerpije al črepije še nč ne vm. L pa mogoče čerpeje?

343

Pohorc je napisal:

Pa razliko med štosštongo, pa colštongo.

štoštonga = odbijač pri avtomobilu

colštonga? pojma nimam, mogoče lesen meter, analogno colštok; nemško der Zollstock

344

A je majzl samo kamnoseško dleto, ali še kakšno drugo?

Za "cvegn" sem pa jaz bos, ne vem?!?

345

Pa beseda "rajtat", meni ima veliko pomenov: Sn porajtav. Molo še počokaj, glih se rajtajo, Rubikon pa ima primer - Jas se rajtam, da je toto loni blo, v smislu si misliti?

346

Pohorc je napisal:

A je majzl samo kamnoseško dleto, ali še kakšno drugo?

Za "cvegn" sem pa jaz bos, ne vem?!?

Majzl lahko nucaš za štemaje, zida, kameja; šloseri al pa kavoči so ga pa nucali za dletvaje železja, Al pa, č so mogli kok šravf odsekat, so ga majzlom odsiekali. Toti zudni so molo manjši majzli, pa še prav marejo bt nabrušeni, da so nucig.

347

Ja, mislim, da bi lahko rajtati pomenlo: si misliti, se spomnim, se dogovarjati...
Nisem ziher...

348

Problem je v tem, da imamo že gletvo - dleto, zdaj pa majzl, za katerega mislim, da je bolj za trde stvari, pa se mi ne zdi najbolj prav, da bi napisal samo dleto.

349

Lahko pa bi tudi "rajtat" pomenilo "se naredit, spomnit se ...  Je za razmislit!

Majzl = sekač

351

zaj pa še som ne vm več al je kermenotlc al kremenotlc... ?!?

352

Grofceljski, HVALA, si za ponucat!

353

Če je prater - širilec kos, potem je coner -?

354

Ne morem se spomnit - kiremo pecivu (z belim ali črnim testom ter oblogo iz skute, jajc, sladkorja...) že rečemo "bogonca" ali "pogonca"?

355

bogonca je narejena iz kvašenega testa (jajca, kvas, moka, mleko, cuker, sol, itd. dodatki za aromo smile in namazana s skutinim nadevom (skuta, jajca, cuker, lahko še malo kisle smetane, plus dodatki za okus smile nekak tak poznam jaz bogonco

356

kk jaz vm je pogonca gibanica

357

Pubec, točno! Hvala tudi Unsu!

Bi zaj en kos (al pa dvo) tote pogonce snedla...!

tongue

358

BOGANCA, VPOGANCA, ali je to gibanica?

359

MAJZL bi jaz dal kot "kamnoseško dleto", ker se tam primarno uporablja. Res pa je zaradi trdnosti uporabno tudi za sekanje železja in še keka.
Za MEZL še nisn ču, ata je vedno reko macola za ta velki homer.

Dam tudi glas za Mačkovo razlago štoštonge in ne štosštongo. Colštonga mi ni poznona.

360

kermenotlc ali kremenotcl sedaj je to vprašanje!