Re: pohorski slovar
Men je znano, da je štopštonga.
Kak pa se reče krampu?
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » pohorski slovar
Men je znano, da je štopštonga.
Kak pa se reče krampu?
Če je prater - širilec kos, potem je coner -?
Cona je surovec za kovanje. To je kos jekla, običajno kvadratnega ali pravokotnega preseka, ki se ga v peči segreje in s postopkom kovanja preoblikuje v željeno obliko. Torej prater je sicer širilec kos, vendarle pa koso dobi iz surovca, to je cone.
Fabrikonti, prosim za popravek, če ni res.
Ja, samo a kdo upravlja s "cono", da bi mu lahko rekli "coner" ?
Ja, samo a kdo upravlja s "cono", da bi mu lahko rekli "coner" ?
cono varže HACER v pieč, ko je dost žgeča, da mo svetlo ardečo forbo, jo vzeme s peči, pa potoči do pratera al pa kovoča.
Ali lahko potem "conerja" prevedemo v kurjača, če si že uporabil izraz HACER!Zanima me, če med temi opravili obstaja delo "conerja", najmanj teden dni mi visi pred očmi, verjemi mi, da ne vem kaj z njim, napisal ga je Jure, ki je podobno kot ti popisal postopek izdelave kose, ampak ni pojasnil, kar je najvažnejše, kdo je coner. Jaz sn premolo priefan, da bi vse to vedel, zdaj pa se j...m s tem pojmom.
Ali lahko potem "conerja" prevedemo v kurjača, če si že uporabil izraz HACER!Zanima me, če med temi opravili obstaja delo "conerja", najmanj teden dni mi visi pred očmi, verjemi mi, da ne vem kaj z njim, napisal ga je Jure, ki je podobno kot ti popisal postopek izdelave kose, ampak ni pojasnil, kar je najvažnejše, kdo je coner. Jaz sn premolo priefan, da bi vse to vedel, zdaj pa se j...m s tem pojmom.
Po neki logiki, bi lahko bil coner izdelovalec con. Se pravi delavec, ki seče, reže ali kakor koli pripravlja surovce, t.j. cone za nadaljno uporabo.
Še enkrat, fabrikonti, popravite, če ni vredi.
No , potem pa bomo dali nekaj najbolj neumnega: coner - obdelovalec con, pa bo koza sita in volk cel!
Moček, kodi si, zej te pa ži ni lep cajt nisn videv, daj napiši kok pref, ker te mom vlko kaj za borati!
Pa beseda "rajtat", meni ima veliko pomenov: Sn porajtav. Molo še počokaj, glih se rajtajo, Rubikon pa ima primer - Jas se rajtam, da je toto loni blo, v smislu si misliti?
Besedo rajtat v Ljubljani uporabljajo v smislu: Nism porajtala, da je ratu tok luštn. (opaziti, naš bt inig)
Na Koroškem in v Lovrencu pa menim, da ta beseda pomeni nameravati (koroška narodna pesem: Sm se rajtav ženiti pa se nč ne bom...) ali misliti (meniti), kot pravi Rubikon.
Prosim, če se poznavalci opredelite do naslednjega, ker rešujemo besede, ko so že dolgo "na čakanju".
Je bil žehter samo za mleko ali tudi za cote prat?
Kaj vam pomeni štoferfetna?
Glede kremenotlca pa - KREMENOTLC :-)
Štoferfetna..... mast za mazanje počasi vrtečih se delov
Nemci v Strojništvu poznajo več vrst masti za mazanje strojnih delov.
STAUFFERFETTE je ena od njih,
če se ne motim je ta mast namenjena za mazanje nezahtevnih, počasi vrtečih se delov pa tudi za nezahtevno tesnenje in osnovno zaščito proti koroziji.
LP
Pozdrav.
Malo sem se pozanimal:).
Žehter je samo posoda, v katero so molzli mleko, tisti pisker za pranje posode, pa so imenovali bežpisker.
Za rajtat pa predlagam vse pomene: spomniti se, si misliti, se dogovarjati, nameravati????
Mam pa še vprašanje za špula- je to vrv, al je tulec, na katerega se vrv namota?:)
Štoferfetna pa je strojna mast a ne?
štaferfetna je resn -mast ,vazelin to je Lovrenško štof...pa mislim ,da ne
-ko sn biv mlajši so rekli tostemo ko je VOLKO spiv (mošta,pira ,vina...),da je žehter
-pa še o GAJCPAJTLO -je biv tosti ko so včosih rekli ,da mo KOČO v žepi
lp
men se pa zdi, da eni rečejo namesto jore zarona:)
Barbara ŠTOFERFETNA je zagotovo strojna mast, saj se spomnin, ko sem delal v fabriki počitniško delo, sem moral nonštop z štoferfetno hodit okoli in podmazovat strojne dele z njo.
Mogoče kot za hec. Namreč v fabriki je bil običaj, da tisti, ki pride na novo mu z ŠTOFERFETNO namažejo moško premoženje, beri jajčke. Moram priznati, da so to meni tudi obljubljali, sam "na srečo", jaz nisem nikoli zares delal v fabriki.
Maček ma čisto prav, ko pravi, da so bili HACERJI, tisti, oziroma da ne bo pomote so še vedno, ki delajo pred pečjo in dodajajo vroče CONE tistemu, ki je dela homrom, to pa je PRATER, oziroma širilec. Samo mislim, da tisti prvi obdelovanec ni CONA, ampak je tisti, ki pride prvič "izpod" homra in ima tako podolgovato in ozko obliko. Upam, da sem bil dovolj nazoren. Vem, da se cona, kar nekajkrat pregreva, koliko krat ne vem točno. Torej gre kar skozi nekaj faz, da pride do končNe oblike, torej kose. To je sedaj tako na hitro, obljubim pa, da se bom pozanimal, kako se reče vsakemu delavcu, ki sodeluje pri nastanku kose; tako na pamet vem da so tokaj še RIHTERI, oz RIHTERIJA itd.
Bi pa na tem mestu postavil nagradno vprašanje, če kdo ve kaj je to HUMPOS. Maček, ti boš zagotovo vedel, zato ne izdaj takoj.
Humpos je neke vrste nakovalo al nekaj takega, a ne?
Zarona pa se mi zdi, da bolj pomeni zjutraj, zgodaj.
Ja bingo. Točno. To je nakovalo, pritrjeno na velik čok, ki pa je zakopan v zemljo. Bil sem zraven, ko smo enega takega postavljali, res težaško delo, moram priznat. Čok mora biti zelo velik, da prenese vse te silne in hitre udarce kladiva na cono, medtem ko jo oblikuje prater.
MEŽNER ima pri nas še en pomen. Saj starejši poznate rajnega Obrula, ki je živel v SELNHAUZO. To je tisti, ki je ob novem letu prodajal pratike. Sem poskusil vpisat, pa ni šlo, ker je že vpisana beseda.
Kaj pa besedi "PRTINE" klobose? kašnate klobase
In "PRTOPAN" ... Nekdo, ki nekaj sili, tečnari ...
Conar je kovač ,ki opravi prvo vročo fazo pri izdelavi kose.Najrej se iz jeklenih štang odreže surovec.Dolžina je odvisna od končne dolžine kose.Potem pa conhacer surovec oz.prekl v peči zagreje in ga poda conarju ,da ga pod zračnim kladivom prekuje v cono.V članku o Tržiču se coner imenuje šibkar,to ime so probali uveljaviti tudi pri nas pa se hvalabogi ni nikol prijelo ;je preveč nobl za kavoče.Nakovalo je pa v fabriki skoz hompos.Rihter pa je ravnalec kos.Štoferfetna je res strona mast in stalna grožnja za zelence,samo so le najbolj levi bili deležni podmazovanja kolkov z notranje strani.
Kaj pa besedi "PRTINE" klobose? kašnate klobase
In "PRTOPAN" ... Nekdo, ki nekaj sili, tečnari ...
Mislim, da je bolj prav izraz PRTENE KLOBOSE.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » pohorski slovar