Re: pohorski slovar
Pohorc, hvala.
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » pohorski slovar
Pohorc, hvala.
PEVČNIK, PEVCAT
Jaz sem imel pevčnike vedno za sadike, tako ste jih pojasnili tudi tisti, ki ste jih vpisali. Pevcat pomeni cepiti, ali je potem CEPIČ- PEVC?
Se še pa daro spomnim soseda Juršnika, ko je fotra nabolo naj kne som pevca ker ni prefan!
Pevčnik je (že požlahtnjena) sadna sadika, bratec je imel prav, jaz pa sem vso stvar zakomplicirala. Preverila pri človeku, ki zna pevcat
O lovrenškem imenu cepiča nič ne vem.
PEVCER =CEPIČ ,vsaj jaz in ostali tu okoli ,ki se vsako pomlad preiškušamo s cepljenjem dreves uporabljamo to besedo.
Na primer:za tri krole bo pa trieba pevcere riezat.
Kapo, hvala!
Pohorc, ali si že pogruntal kaj pomeni BURGLAT?
Žal sem se ukvarjal z drugimi stvarmi, naj še beseda ostane skrivnost, čeprav se mi zdi, da je Lovrenčanom beseda znana; jaz jo kar tako na prvo uho jemlem kot: mešati, razburkati...
Malo sem začel razmišljati ( tudi to se včasih zgodi
) pa mislim žomošter, da so burgle pravzaprav tiste lesene vile, no potem bi lahko burglanje pomenilo prevračanje ali pa nakladanje sena. Naprej sem pa bos...
Pravilna je prva rešitev, ne druga! Res pomeni razburkati, morda mešati, tudi vzvaloviti, poleg tega pa še vreti, brbotati, kipeti. Primer za prvo: Ne burglaj po vadi, bo čisto kauna! Primer za drugo: Vada v piskri na šporherti ž burgla.
Besedo ima Pleteršnik, str. 72, napisano BURKLJATI, AM: nem. brodeln: voda burklja iz kake posode; burkljajoča apnenica.
E, stari dobri Pleteršnik, Mirko Šoštarič je napisal sestavljavcem SSKJ protestno pismo zaradi besed kot so : globljenk in podobnih, obtožil jih je kranjskega puritizma, odpovedal naročilo na SSKJ in naročil reprint Pleteršnika. Tudi sam mislim, da je SSKJ osiromašena, od Kranjcev vsiljena verzija slovenskega jezika!
Hoj!
Kako bi kaj razložili "štercl, štecl"?
Meni se zdi "štercl" povezan s štercanjem (potepanjem), torej potepuh. Ob šteclu ostanem brez povezave, spominja me na štucl (štucati - rezati; ostanek po rezanju = štrcelj).
Replika na Pohorčevo zadnje sporočilo: ko si pod "BURGLATI" menil one vile - ena taka reč so "burkle" za lonce v vročem premikati ali nekaj takega: orodje na dolgem ročaju z dvema kavljema - podobno kot harpuna.
Besede "žnitlih", "žnitleh in žnitloh" se v slovarju ponavljajo.
Beseda "tamošn" pa pomeni tudi "(še) ne čist pri sebi oz. pri pameti oz. (še) ne povsem zavedajoč se" oz. z eno besedo....(se je ne spomnim primerne). Imate kakšne ideje?
biti tamošn=ne biti pri polni zavesti
Imam eno pripombo na besedo v slovarju: tahinirat (bloditi)... Jaz rečem tahonirit (dva samoglasnika drugače). Kaj menite drugi?
TI MOŠ PRAV -TAHONIRIT -mislim ,da je to zabušavat-i
zanima me, zako, ko per določenih besjdah, ko se jih vpiše, piše da besjda ž obstaja, čeglih je ni niti čez por dni gir. Npr.:
Napaka pri pošiljanju: beseda "žovca" v slovarju že obstaja.
Pa ne obstaja!!!
Webmajster, thx za odgovor.
Štejejo tudi besede, ki obstajajo na vmesniku kot izbrisane: ŽOVCA se od knjižne ŽOLCE razlikuje samo v eni črki.
Pubec imava probleme s tvojo besedo ŠKRC - navihan fant, ne poznava je. A bo držalo tako kot di napisal?
Žomošter ali bi lahko pri besedi GRIEZELC kot razlago napisali tudi "del trebušne mrene" ker ne vem, če sta besedi oporek, pečica splošno razumljivi, vsaj jaz sem moral pogledati v slovar, da sem razumel ?
Da, GRIEZELCje del trebušne mrene, slov. oporek.
Oporek (mesenterium, slovenjeno mezenterij) je podvojitev (duplikatura), podaljšek trebušne mrene oz. potrebušnice (peritoneja), ki sega od zadnje trebušne stene do želodca, tankega in debelega črevesa, v njem pa so žile, ki dovajajo kri za te dele črevesja.
Pečica (omentum majus), po naše MRENA, je tudi del trebušne mrene, ki sega od velike krivine želodca navzdol in spredaj prekriva črevesje.
Oporek=GRIEZLC smo uporabljali za prtene klobase, v pečico=MRENO pa smo zavili boljši kos mesa za pečenko (skupaj z lovorovim listom, česnom in rezino limone).
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » pohorski slovar