481

Re: pohorski slovar

Pohorc, hvala.

482

PEVČNIK, PEVCAT

Jaz sem imel pevčnike vedno za sadike, tako ste  jih pojasnili tudi tisti, ki ste jih vpisali. Pevcat  pomeni cepiti, ali je potem CEPIČ- PEVC?

Se še pa daro spomnim soseda Juršnika, ko je fotra nabolo naj kne som pevca ker ni prefan!

483

Pevčnik je (že požlahtnjena) sadna sadika, bratec je imel prav, jaz pa sem vso stvar zakomplicirala. Preverila pri človeku, ki zna pevcat smile O lovrenškem imenu cepiča nič ne vem.

484

PEVCER =CEPIČ ,vsaj jaz in ostali tu okoli ,ki se vsako pomlad preiškušamo s cepljenjem dreves uporabljamo to besedo.
Na primer:za tri krole bo pa trieba pevcere riezat.

485

Kapo, hvala!

Pohorc, ali si že pogruntal kaj pomeni BURGLAT?

487

Žal sem se ukvarjal z drugimi stvarmi, naj še beseda ostane skrivnost, čeprav se mi zdi, da je Lovrenčanom  beseda znana; jaz jo kar tako na prvo uho jemlem kot: mešati, razburkati...

488 Nazadnje urejal Pohorc (21.03.2009 21:46)

Malo sem začel razmišljati ( tudi to se včasih zgodi smile ) pa mislim žomošter, da so burgle pravzaprav tiste lesene vile, no potem bi lahko burglanje pomenilo prevračanje ali pa nakladanje sena. Naprej sem pa bos...

Pravilna je prva rešitev, ne druga! Res pomeni razburkati, morda mešati, tudi vzvaloviti, poleg tega pa še vreti, brbotati, kipeti. Primer za prvo: Ne burglaj po vadi, bo čisto kauna! Primer za drugo: Vada v piskri na šporherti ž burgla.
Besedo ima Pleteršnik, str. 72, napisano BURKLJATI, AM: nem. brodeln: voda burklja iz kake posode; burkljajoča apnenica.

490

E, stari dobri Pleteršnik, Mirko Šoštarič je napisal sestavljavcem SSKJ protestno pismo zaradi besed kot so : globljenk in podobnih, obtožil jih je kranjskega puritizma, odpovedal naročilo na SSKJ in naročil reprint Pleteršnika. Tudi sam mislim, da je SSKJ osiromašena, od Kranjcev vsiljena verzija slovenskega jezika!

491

Hoj!
Kako bi kaj razložili "štercl, štecl"?

492 Nazadnje urejal Barbara (22.03.2009 11:33)

Meni se zdi "štercl" povezan s štercanjem (potepanjem), torej potepuh. Ob šteclu ostanem brez povezave, spominja me na štucl (štucati - rezati; ostanek po rezanju = štrcelj).

Replika na Pohorčevo zadnje sporočilo: ko si pod "BURGLATI" menil one vile - ena taka reč so "burkle" za lonce v vročem premikati ali nekaj takega: orodje na dolgem ročaju z dvema kavljema - podobno kot harpuna.

493

Besede "žnitlih", "žnitleh in žnitloh" se v slovarju ponavljajo.

Beseda "tamošn" pa pomeni tudi "(še) ne čist pri sebi oz. pri pameti oz. (še) ne povsem zavedajoč se" oz. z eno besedo....(se je ne spomnim primerne). Imate kakšne ideje?

494

biti tamošn=ne biti pri polni zavesti

495

Imam eno pripombo na besedo v slovarju: tahinirat (bloditi)... Jaz rečem tahonirit (dva samoglasnika drugače). Kaj menite drugi?

496

TI MOŠ PRAV -TAHONIRIT -mislim ,da je to zabušavat-i

497

zanima me, zako, ko per določenih besjdah, ko se jih vpiše, piše da besjda ž obstaja, čeglih je ni niti čez por dni gir. Npr.:

Napaka pri pošiljanju: beseda "žovca" v slovarju že obstaja.

Pa ne obstaja!!!

Webmajster, thx za odgovor.

498 Nazadnje urejal Pohorc (23.03.2009 01:19)

Štejejo tudi besede, ki obstajajo na vmesniku kot izbrisane: ŽOVCA se od knjižne ŽOLCE razlikuje samo v eni črki.

Pubec imava probleme s tvojo besedo ŠKRC - navihan fant, ne poznava je. A bo držalo tako kot di napisal?

499

Žomošter ali bi lahko pri besedi GRIEZELC kot razlago napisali tudi "del trebušne mrene" ker ne vem, če sta besedi oporek, pečica splošno razumljivi, vsaj jaz sem moral pogledati v slovar, da sem razumel ?

Da, GRIEZELCje del trebušne mrene, slov. oporek.
Oporek (mesenterium, slovenjeno mezenterij) je podvojitev (duplikatura), podaljšek trebušne mrene oz. potrebušnice  (peritoneja), ki sega od zadnje trebušne stene do želodca, tankega in debelega črevesa, v njem pa so žile, ki dovajajo kri za te dele črevesja.
Pečica (omentum majus), po naše MRENA,  je tudi del trebušne mrene, ki sega od velike krivine želodca navzdol in spredaj prekriva črevesje.
Oporek=GRIEZLC smo uporabljali za prtene klobase, v pečico=MRENO pa smo  zavili boljši kos mesa za pečenko (skupaj z lovorovim listom, česnom in rezino limone).