Re: Občinske volitve 2014

Leo, tole moje vikanje... Imaš prav smile Nisem hotel bit žaljiv ali sarkastičen! Je bila bolj avtomatika, ker vsi ki berejo klepetalnico, ne vedo, da sva midva na konkreten ti!
In da ostanemo pri temi...
Bom drugače postavil vprašanje.
Kateri projekti so bili realizirani v času bivšega župana? (razen teh, ki sem jih sam naštel in so bolj naspol realizirani ali pa sploh ne)

Erik je zapisal:

Spoštovani kandidat G. Hojnik.
Vi ste že nekoč bili član neke lokalne samouprave, ki se ji je reklo ''NAŠA KRAJEVNA SKUPNOST''. Po Lovrencu se slišijo govorice, da ste ravno VI takrat nasprotovali prodaji Hotela Jelen Uniorju. Od par starejših občanov sem slišal celo obrazložitev vašega takratnega razmišljanja. Citiram: ,,Jaz in moji otroci ne potrebujemo Jelena''.
Me pa zanima, če te govorice držijo in bi vas naprosil, da naslednjič tudi o tem kaj spregovorite. Predvsem, da pojasnite kakšna je bila vaša vloga in delo, ki ste ga opravljali v takratni Krajevni Skupnosti! Nas, ki smo takrat bili še malo 'prežnodravi', zanimajo te reči!!! Se to kar močno nanaša na vaš program, kako se gremo in naj bi šli, turizem!

Spoštovani g. Erik.
Res sem bil pred mnogimi leti predsednik krajevne skupnosti. Delal sem neprofesionalno, brez plačila, kljub temu smo naredili veliko. Najbolj sem ponosen na izgradnjo vodovoda. O tistih časih in našem delu bi lahko še veliko rekli, upam da bo kdaj prilika in čas.
Vaše navedbe o moji vlogi pri propadu Hotela Jelen so žal popolnoma neresnične. Ker spadate v mlajšo generacijo, vam je to laž verjetno natvezil kdo starejši, ki ni ravno prijatelj resnice. Da pa lažno navajate celo moje domnevne izjave (češ da ga ne potrebujemo) to pa je res že preveč. V svoji mladosti sem v tem hotelu preživel veliko prijetnih uric, hodili smo na plese in druge prireditve (tam je nekoč npr. nastopil Tomaž Domicelj itd.), v točilnici smo igrali karte (mi tarok, nekateri bolj ognjeviti pa poker, ajnc in druge igre), skratka res je bilo kul. Zaprtje in propad hotela mi je zelo težko padlo, še posebej pa propadla navezava z Roglo.
Resnica je, da smo se vsi mi v takratni krajevni skupnosti zelo trudili doseči, da bi hotel prevzel Turizem Rogla oz. Unior, kar se je okrog leta 1983 tudi zgodilo. Takratna občina Ruše je dala hotel v upravljanje Uniorju oz. njegovemu Turizmu na Rogli. Obljubili so, da bodo hotel obnovili. Nekaj časa so potem poslovali. Ker do obljubljene sanacije hotela ni prišlo, so ga inšpekcijske službe nekega dne z odločbo zaprle. Strokovnjaki so ugotovili, da ga statično ni mogoče obnoviti, ampak ga je treba porušiti (slabi in zamočeni temelji, lesena in gnila nadstropja). Hotel je bil potem dolgo zaprt, Unior pa je obljubil da bo zgradil novega in nam pokazal že tudi idejni projekt (večji kot prej, kakih 50 ali 60 postelj).  Bili smo presrečni, vendar obljube niso izpolnili. Hotel so popolnoma izpraznili (odpeljali so vso opremo), potem pa je vse stalo. Ker se je bližala 900- letnica našega kraja, smo iz krajevne skupnosti na občino in Unior pritiskali, da se gradnja prične čim prej. Vendar pa iz tega ni bilo nič, Unior je od projekta odstopil. Kot glavni razlog so navedli, da se jim predvidena investicija v nov hotel finančno ne izide oz. pokrije niti v 15 letih. Poleg tega da je lokacija preveč utesnjena oz. preblizu stanovanjskih hiš in da nimajo dovolj parkirnih prostorov. Tako se je torej zgodba o hotelu Jelen končala zato, ker je Unior od projekta odstopil in nikakor ne zato, ker jim ga krajevna skupnost ne bi hoteli dati. Dala jim ga je Občina Ruše, ki je bila zato pristojna. Ker pa so danes novi časi in novi ljudje, bi se morda lahko z Roglo pogovorili na novo.

23 Nazadnje urejal erik črnko (16.09.2014 00:53)

G. Hojnik, jaz sem pojasnil, DA SLIŠIM GOVORICE, zato sem tudi postavil vprašanje. Jaz ne navajam nobenih laži!!! Glede na to, da kandidirate za člana OS, boste morali malo bolj dosledno brati, kar je napisano! Moje vprašanje ni namenjeno vaši osebni diskreditaciji ali čemu podobnemu. Kot vaš potencialni volivec pa vam menda smem postavit čisto konkretno vprašanje, ki se navezuje na vašo preteklost in na vaš program, ki ga predstavljate! (v tem primeru turizem)

Erik je zapisal:
G. Hojnik, jaz sem pojasnil, DA SLIŠIM GOVORICE, zato sem tudi postavil vprašanje. Jaz ne navajam nobenih laži!!! Glede na to, da kandidirate za člana OS, boste morali malo bolj dosledno brati, kar je napisano! Moje vprašanje ni namenjeno vaši osebni diskreditaciji ali čemu podobnemu. Kot vaš potencialni volivec pa vam menda smem postavit čisto konkretno vprašanje, ki se navezuje na vašo preteklost in na vaš program, ki ga predstavljate! (v tem primeru turizem).

Erik
Tvoje navedbe sem dobro prečital. Če je bilo mišljeno zgolj kot vprašanje, se opravičujem. Me je pa res malce prizadelo. Nič slabega nisem rekel o tebi, ampak o tistem, ki to govori. Rekel sem:
•    da je navedba o mojem nasprotovanju prodaje hotela Jelen Uniorju laž in to je res. Dobili so ga celo zastonj, proti obljubi, da ga bodo obnovili.
•    Nisem rekel, da lažeš ti, ampak da ti je to laž natvezil nekdo starejši. Sam si zapisal, da si slišal od starejših. Seveda tudi s tem, ko napišeš govorico po klepetalnici, to neresnico širiš naprej, zato sem moral odgovoriti. Oprosti, če sem bil preoster. Me pa zanima kdo od starejših ti je to rekel?   
•    Upam, da sva s tem nesporazum zgladila. Če me boš volil za občinskega svetnika se ti že vnaprej zahvaljujem in obljubim, da se bom trudil realizirati naš program, tudi da se sprejme Program razvoja turizma in da se na tem začne delati. Lep pozdrav.

25

David, hvala za odgovor. Upam in si želim, da boš tudi članom svoje liste znal dobro predstaviti težo  pripetljaja z nadzornim odborom in posledice takšnega načina dela in odločanja. Imamo novo možnost, da v našo dolino vnesemo nove etične in moralne vrednote in tega se moramo zavedati vsi, posebej kandidati. Iz tega mandata smo se lahko vsi naučili kam vodijo prazne obljube, izogibanje težavam in pomanjkanje komunikacije. Upam in si želim, da nam lekcije ni potrebno ponavljati.
Hvala vsem, ki ste nam omogočili Lovrenčana, drugače si niti ne predstavljam, kje bi imeli možnost dobiti toliko podatkov o kandidaturah in kje bi lahko debatirali. Da o ostalih poročanjih o dogodkih v Lovrencu niti ne govorim. Hvala Anžeju, saj brez njega še zdaj ne bi videli slike z zaključne prireditve. Pa ne da komu diham za vrat smile

26

Če ste spregledali nove predstavitve:
Demokratična stranka upokojencev (DESUS): http://www.lovrencan.si/lokalne-volitve … cev-desus/
Lista za kulturo in prosti čas: http://lovrencan.si/lokalne-volitve-201 … rosti-cas/
Vanja Osovnikar, kandidatka za županjo in lista za občinski svet: http://www.lovrencan.si/lokalne-volitve … osovnikar/
Slovenska ljudska stranka (SLS): http://www.lovrencan.si/lokalne-volitve … e-stranke/

Danes volilna komisija žreba vrstni red. Imamo 4 županske kandidate in kar 16 list, ki se bodo potegovale za 12 svetniških mest. Le polovica se jih je doslej uspela predstaviti na Lovrenčanu. Je ostalim odveč predstaviti se preko 600 različnim obiskovalcem, ki vsakodnevno iščejo te informacije? roll

27

Motrate se brez veze! Šefe si je splaniral vse otvoritve tik pred volitvami. Novi vrtec v šoli pa prozne učilnice, novi kulturni dom s tuši in liftom, nova Kovaška ko bo samo enosmerna tak bo zaj ozka, info terminal za trume turistov. Ne rabi on vizije in programa važno da se puga.

28 Nazadnje urejal bor (17.09.2014 21:09)

Volilni programi nestrankarskih list in list političnih strank potrjujejo rek, da več glav več ve. Programske usmeritve (za te so se njihovi pisci resnično potrudili in vanje vložili veliko znanja in razumevanja nalog in pristojnosti občine) nestrankarskih list in list političnih strank se medsebojno bistveno ne razlikujejo in menim, da se prej dopolnjujejo kot pa izključujejo, kar je za razvoj občine in za kakovost življenja ljudi zelo dobro.  Če bi vse predstavljene programe združili v enovit program, potem bi dobili odličen dolgoročni razvojni program občine, ki bi se ob podpori novega občinskega sveta  brez razprtij strokovno, nadzorovano in postopno uresničeval. Vedeli bi kje smo, kaj hočemo in kakšna bo podoba naše občine čez 10 in več let.

Ker občinski svet vodi župan, zato je zelo pomembno kdo je oz. bo župan. Župan namreč skupaj z občinsko upravo pripravlja gradivo in dnevni red za seje občinskega sveta in sklicuje njegove seje. Iz tega sledi, da OS svojih nalog ne more dobro opravljati, če sta gradivo in dnevni red seje slabo pripravljena ali če se njegove seje ne sklicujejo. Delovanje OS je torej v pretežni meri odvisno prav od župana in občinske uprave. Če oboje slabo deluje, potem slabo opravljajo svoje naloge tudi občinski organi in delovna telesa OS. To pa ima za posledico vse splošno razvojno nazadovanje občine in podanje kakovosti življenja. Oboje pa je težko nadoknaditi, še zlasti v kriznih časih.

VLOGO ŽUPANA BI LAHKO NA KRATKO PREDSTAVILI NEKAKO TAKOLE:

1.Predstavljanje občine

Župan predstavlja občino kot lokalno skupnost in jo predstavlja ter zastopa kot pravno osebo
javnega prava.

-skrbi za javnost delovanja organov občine in občinske uprave tako, da neposredno ali po pooblaščenih predstavnikih skrbi za stike z javnostmi ter širšo javnost obvešča o delu in odločitvah organov, izvajanju občinske politike, programih razvoja in drugih sprejetih odločitvah,

-predstavlja občino v protokolarnih zadevah (obiski, proslave, prireditve, simpoziji, kongresi itd.),

-skrbi za predstavljanje interesov občine v razmerjih do državnih organov in državne uprave,

-predstavlja občino v vseh oblikah medobčinskega in mednarodnega sodelovanja,

-predstavlja občino v partnerstvih z lokalnimi skupnostmi drugih držav,

-predstavlja občino v mednarodnih organizacijah.

Druge naloge, ki vključujejo tudi župansko predstavniško funkcijo, so povezane z zastopanjem občine kot pravne osebe javnega prava v okviru izvajanja njene pravne sposobnosti.

2.Zastopanje občine

Župan je zakoniti zastopnik občine v vseh postopkih, zastopa občino, njen občinski svet in občinsko upravo.

V okviru funkcije zakonitega zastopanja občine župan:

-zastopa občino v sodnih postopkih pred sodišči, v upravnih postopkih pred upravnimi organi in drugimi izvajalci javnih upravnih pooblastil ter pred drugimi državnimi organi, kadar občina sodeluje v postopku kot tožena ali tožeča stranka, predlagatelj ali nasprotni udeleženec ali kot intervenient oziroma uveljavlja svoje pravice, obveznosti oz. pravne koristi,

-zastopa občino v pravnem prometu, tako da opravlja pravna dejanja in sklepa pravne posle v njenem imenu in za njen račun,

-pooblašča druge osebe za zastopanje občine pred sodišči, upravnimi organi, drugimi nosilci javnih pooblastil ter drugimi državnimi organi in v pravnem prometu,

-zastopa občino in njen občinski svet v zadevah izvajanja nalog občine in izvrševanja odločitev.

3.Predstavljanje občinskega sveta

Župan predstavlja občinski svet, sklicuje in vodi njegove seje.

Pred javnostjo oziroma občani predstavlja delo občinskega sveta.

Sporoča javnosti njegove odločitve oziroma skrbi za javnost njegovega dela.

Na podlagi odločitev občinskega sveta izdaja in podpisuje njegove akte.

Predstavlja občinski svet pred državnimi organi, kadar je tako določeno z zakonom (npr. pred Ustavnim sodiščem).

Naloge, ki jih ima župan s sklicevanjem in vodenjem sej občinskega sveta, so:

-predlaganje dnevnega reda njegovih sej,

-usklajevanje dela njegovih odborov in komisij,

-klic njegovih sej,

-usmerja dela občinske uprave v zvezi z njenim strokovnim in administrativnim delom za potrebe občinskega sveta,

-nadzira pravilnost in strokovnost pripravljalnih gradiv k predlaganemu dnevnemu redu sej občinskega sveta,

-skrbi za spoštovanje določb statuta občine in poslovnika občinskega sveta pri pripravi sej občinskega sveta in pri delu občinskega sveta oziroma sprejemanju njegovih odločitev,

-vodi seje občinskega sveta, če za vodenje ne pooblasti podžupana ali svetnika

-skrbi za zakonitost in pravno pravilnost njegovih odločitev,

-skrbi za pravno in dejansko dokumentiranje sej, ravnanje z dokumentarnim gradivom in njegovo hranjenje,

-skrbi za javnost dela občinskega sveta.

4. Funkcija predstojnika  občinske uprave

Kot predstojnik občinske uprave župan:

-daje navodila občinski upravi, usmerja njeno delo in ga nadzoruje tudi, kadar ta opravlja naloge za občinski svet, ter pred občinskim svetom in javnostjo prevzema odgovornost za pravilnost in strokovnost dela občinske uprave, spoštovanje zakonitosti, statuta, poslovnika občinskega sveta in drugih predpisov,

-imenuje direktorja občinske uprave in predstojnike - vodje organov občinske uprave,

-določi sistemizacijo delovnih mest v občinski upravi,

-sklicuje kolegije kot svoje posvetovalno telo za obravnavo pomembnejših vprašanj s področja dela občinske uprave,

-odloča o imenovanju oziroma sklenitvi delovnega razmerja v občinski upravi,

-odloča o upravnih stvareh iz občinske pristojnosti na drugi stopnji,

-odloča o sporih in pristojnosti med organi občinske uprave,

-občinski upravi nalaga naloge in delo, ki ga je treba opraviti za občinski svet, in je občinskemu svetu odgovorna za delo občinske uprave glede izvrševanja odločitev občinskega sveta.

29

A to je delo iz statuta občine Piran in ta- istega župana?
Je pa prav, da je nekaj dela predstavljenega, nekateri mislijo drugače...
A bo nadaljevanje kaj dela direktor obč.upr. in predstojniki.

30 Nazadnje urejal bor (17.09.2014 21:13)

Da, to je iz statuta občine Piran, a se naloge župana naše občine v bistvu ne razlikujejo. Za vse občine namreč velja zakon o lokalni samoupravi.

31

IZ STATUTA OBČINE LOVRENC NA POHORJU – PREĆIŠČENO NEURADNO BESEDILO

OBČINSKA UPRAVA    

53. člen

(1) Občinska uprava v skladu z zakonom, statutom in splošnimi akti občine opravlja upravne, strokovne, pospeševalne in razvojne naloge ter naloge v zvezi z zagotavljanjem javnih služb iz občinske pristojnosti.   
    (2) Občinska uprava odloča o upravnih stvareh iz občinske pristojnosti na prvi stopnji ter opravlja inšpekcijske naloge in naloge občinskega redarstva oziroma drugih služb nadzora.   
    (3) Občinska uprava opravlja strokovna, organizacijska in administrativna opravila za občinske organe.   
    (4) Notranjo organizacijo in delovno področje občinske uprave določi občinski svet na predlog župana z odlokom.   
    (5) Sistemizacijo delovnih mest v občinski upravi določi župan.   

54. člen   
    (1) Občinski svet lahko na predlog župana odloči, da se z drugo občino ali z drugimi občinami ustanovi skupna občinska uprava.   
    (2) Organizacija in delo skupne občinske uprave se določi z odlokom o ustanovitvi, ki ga na skupen predlog županov sprejmejo občinski sveti občin.   

55. člen   
    (1) Organi občine odločajo o pravicah in dolžnostih posameznikov in pravnih oseb ter o njihovih pravnih koristih v upravnih zadevah v upravnem postopku.   
    (2) Občina odloča s posamičnimi akti o upravnih zadevah iz lastne pristojnosti in iz prenesene državne pristojnosti.   
    (3) O upravnih zadevah iz občinske pristojnosti odloča na prvi stopnji občinska uprava, na drugi stopnji župan, če ni za posamezne primere z zakonom drugače določeno. O pritožbah zoper odločbe organa skupne občinske uprave odloča župan občine, v katere krajevno pristojnost zadeva spada, če zakon ne določa drugače.   

56. člen   
    (1) Posamične upravne akte iz pristojnosti občinske uprave podpisuje direktor občinske uprave po pooblastilu župana.   
    (2) Pooblastilo župana lahko vsebuje pooblastilo, da lahko direktor občinske uprave pooblasti druge uradne osebe občinske uprave za vodenje celotnega postopka in za odločanje v upravnih zadevah.   
    (3) Osebe za upravljanje posameznih dejanj v postopku, ali za vodenje celotnega postopka in za odločanje v upravnih zadevah morajo izpolnjevati z zakonom predpisane pogoje.   
    (2) Osebe iz prejšnjega odstavka odločajo tudi o upravnih zadevah iz prenesene državne pristojnosti, če ni z zakonom drugače določeno.   

57. člen   
    Direktor občinske uprave skrbi in je odgovoren za dosledno izvajanje zakona o splošnem upravnem postopku in drugih predpisov o upravnem postopku in zagotavlja upravno poslovanje v skladu z uredbo vlade.   

58. člen   
    O upravnih zadevah iz občinske izvirne pristojnosti lahko odloča samo uradna oseba, ki je pooblaščena za opravljanje teh zadev in izpolnjuje pogoje v skladu z uredbo ter ima opravljen strokovni izpit iz upravnega postopka.   

59. člen   
    (1) O pritožbah zoper posamične akte iz izvirne pristojnosti občinske uprave odloča župan. Zoper odločitev župana je dopusten upravni spor.   
    (2) O pritožbah zoper posamične akte, ki jih v zadevah iz državne pristojnosti na prvi stopnji izdaja občinska uprava, odloča državni organ, določen z zakonom.   

60. člen   
    (1) O izločitvi zaposlenega v občinski upravi odloča direktor občinske uprave, ki v primeru izločitve o stvari tudi odloči, če je pooblaščen za odločanje v upravnih stvareh.   
    (2) O izločitvi direktorja občinske uprave ali župana odloča občinski svet, ki v primeru izločitve o stvari tudi odloči.

32

Sinoči je bil izžreban vrstni red kandidatov in list ter javno naznanjen seznam vseh kandidatov - http://lovrencan.si/lokalne-volitve-201 … a-volitve/

Zanimivo je videti člane iste družine na različnih listah. Najde kdo družino z največ kandidati? wink

33

Te družine ni težko najti. wink

Sicer pa - več kot 120 kandidatov se bo 5. oktobra potegovalo za 12 svetniških stolčkov.

Vzpodbudno - veliko je nestrankarskih list in mladih obrazov. Veliko dosedanjih svetnikov v jeseni ne bo več najti med občinskimi funkcionarji.

Ljudje želimo spremembe, drugačen način razmišljanja in delovanja.

Naj se karte temeljito premešajo! smile

34 Nazadnje urejal Pohorc (19.09.2014 23:19)

Ob teh lokalnih volitvah sem razmišljal, da ni dobro (skoraj prepričan sem, da je to celo prepovedano), da vlačite otroke v predvolilni boj in  politično propagando. Saj razumem, ljubeči oče, skrbi ga za prihodnost hčerke/sina.. Ampak ata, tega nisi napisal leto, dve, pred volitvami, ampak za potrebe  volitev!!!!  ( Mišljeno je vse to, kar beremo po raznih Facebukih).

35 Nazadnje urejal maxi (20.09.2014 01:37)

Se strinjam z Pohorcem, da kandidat za župana, prej ko je bil še z družino skupaj ni objavljal slik svoje družine,hčerke, tudi ne takrat ko je šla prvi dan v vrtec(v vrtcu je dosti slik ), pa tudi ne ko je šla prvi dan pred parjimi leti  v šol ( so tudi slike )- a ,sedaj ko pa  kandidira jo  izpostavlja v svojem reklamnem biltenu- meni se zdi podobno onemu na D... , prej niso smeli objavlati slik in rojstnih dnevov otrok - sedaj pa objavlajo slike kako praznujejo brez očeta kateri je na službenem  p........ - se pa res ni niti ga.H vtaknila v to? mogoče pa še nebo komu( .........) prav , pa bo br...  .

@Maxi, tak ko pravi ona pesem od Smolarja; "...vse za dober biznis, vse za velik dnar..."

Verjetno je bit župan Lovrenca trenutno res najbolj sanjska služba ane Dreamboxer... smile Pohorc nimaš pojma kako sta ta oče in hčerka povezana.... malo mimo tvoj komentar veš.... Gre pa za to da se človek predstavi in njegova hčerka je njegovo življenje....

38

Zanimivo v kaj se vpikujete. O kritiki preteklega dela, smiselnosti programov in sposobnosti za izvedbo pa nič...

Maxi, vaš kandidat še programa sploh predstavil ni na Lovrenčanu... Da se ga oklepate, ''kot pijanec plota'', nam je tudi jasno. Da pa komentirate družinske razmere in situacijo nekega kandidata je pa podn od podna!!!

Res bi bilo pametno, da si volivci osvežimo spomin, kaj vse je že bilo obljubljeno in kaj od tega je bilo narejeno!
Upam, da se je spremenilo vsaj to, da aktualni župan že zna vklopit računalnik! Takrat ga še ni znal!

https://www.youtube.com/watch?v=VCmtLn4 … EP7-uVmaO6