1

Tema: Maje tumarije

Zodnč sn po dovgem cajti šov molo v targ pa so se ludi kuj menli diri je toti butalc. Eni so rekli da toti mare bt en pometn later, eni pa, da je toto en tumast. Tej pa čisn prav vedev ko pa kaj. Me je blo prav špat. Zaj sn pa molo študirav, pa bom vam tej pa tej napisav koko majo prigodo. Vte, jih je kuj dosti. Sn že marsikeka skozi dav. Ne pa tak, ko eni na toti klepetalnici. Al ti da erik pa rokoo pa anžej pa toki. Kne vas šinfam, saj ste vs vredi pubeci. Samo včosih pač keri koko brezvezno blekne vun. Zaj pa tej vam bom povedav kak sn šov zodnč v gošo drove delat.

Rdečo bele merkacije

Da vam povm, ko se mi je prejšni kedn naredlo. Som sotan je mev parste zmis. Zej je ži keko teko bol ljepo vreme, pa sn jas reko, da grem molo v gošo. Drove je treba že spamlodi delat. Vte, mom ni moli kanc goše, nč kaj vlko. Tej pa jas vzemem svajo storo muturko pa plo pa jo začnem brusit. A mi ni ta kanalja všla z roke pa sn se vrezav. Či blo hudiga, sn se vhcav gr pa je pomogalo. Vprošajte store ludi koka vredi rcnija je toto. Vsok vam bo isto povedav. Samo kne pomoga, če na direm drugem toto delate. Enkret je mojga soseda pes šavsno,  da mo je celo nago razporal. Pa sn jas se mo vhcav gr, se mo je vse zagnojilo. Koma so ga rešli. Pac povem al ti da. No, tej sn pale vzev majo štilarco pa šov v gošo. Preti den je pa tak biv revirni tam, da je drive zamerkal. Tej sn pršo v gošo pa mi je čudno blo, ko so to neke čudne merkacije. Toke bele pike pa erdeči krog okolo. Pa sn mislo, da je pač biv molo fajhn toti revirni. Vte je biv že bogi, ko je pršo, pale je pa še pr mni dvo litra mošta spiv. Šnopsa mo čisn htev ekstra dat, ko je biv z avtejom. Pale si bo pa ti terc kaj naredo pa bom jaz kriv. No, tej sn pač zakurblav moturko pa začev podirat ni debev bukavc. Je mev pomaje tam ne štiri kubike. Fajn se mi je zdelo, ko so ble vse dreve zamerkane ob stezi, da čisn rabo lozit po koki ostrogi. Da vam povem, sn podarl pet driv. Tej pa pale, ko sn še zohno drivo klesto pride do mn neki slok later. Pa toke palce za skijat je mev, se mi je čudno zdelo. Sn ga vprošav, ke mo skije pa či keka zot reko. Mev je pa skoro iste gujzere gr ko jih mom jas. Kuj naenkret se je later razpizdo, pa mi reko ko se jas grem. Saj ne vm ko vse mi je zrekav, ko je biv jezn tak, da se je peno. Jebemti, da sn se vredi vsrošo, da mi je mnda molo v goče všlo. Tej sn rajši kuj z muturko ga molo zastrošo, pa je tak bejžav s tstimi slokimi nagami dovta po goši. Bi mo jas že pokozav. Vsokimo se pa kne pustim zajebavat. Kum bi pa tej pršli, da bi te vsok mandlc zajebavav.

Drugi den sn pa mislo, da bom lehko molo bolj dovgo spav. Sn mev musklfiber od tote muturke. Pa še pozno sn du lego, ko mi je maja bobnca postla, da sn jo molo po koleni čohav. Je rekla, da si baj zaslužim, ko sn biv pridn. Pa  zima je bla dovga, pa čisn prav keka delav, tej pa čisn navojen. Pa mlod pa tod nisn več. A ni že vjutro navsezgoda ni hudič tovko po durih. Tej sn celi tamušn ofnal duri. Evo ti ga prokletiga sotana slokiga na pragi. Zaj pa či biv som, je mev nih por ludi sebo. So me začeli neka napodat, da sn jim neko planinsko pot federbal. Toke bol fine beside so zbirali, čisn prav zastopo. Pale pa sn ču, da mi čejo neko kazn napisat. Vte sn kuj širhakl zagrobo pa začev mohat okolo sebe. Tak so leteli po hofi, ko ne vinske mušice. Bom jas jm že pokozav. Na maji zemli me pa čebo doj zajebavav. Pa v maji goši tod ne. No, če vam čist odkrito povm, da sn mnda res šov molo čez majo mejo podirat. Samo, če pa tak vs to pr nas tak delajo, tej sn pa mislo, da lehko jas todi.

Re: Maje tumarije

Butalc, todi če bi šinfal, nebi blo nč narobe. big_smile. O 'brezveznih', mo pa vsok svajo mnenje! Todi ti si ga frgunaj! Pa verjemeš al pa ne, mne kne zanima kiro ime pa priimek je pod vzdevkom Butalc!
Drugoč pa-ohtaj se, da se ti čebo kaj naredlo, ko takle som po goši s štilerco mohaš big_smile Če pa tvaja prigoda drži, si pa lahko todi brezkarbi, da se bo še kiri na tvajih durih ogloso. Po maje jih bo nih por, pa splavo-belim avtejom se bojo prpeloli, pale ti pa ne gine, da boš segno v hajžer po briftošn pa se sparso big_smile
Mareš vedet-državo do, samo vzeme še pa več! big_smile

3

Bogdaj erik. Liepo da si se ogloso, pa mi nisi keka zamiro. Me je blo molo stroh, da mi boš kaj šorf napisav tak ko ti znoš. Vš, jas tak vm, da si ti bil za markeja, ko so ble volitve. Čisn jezn nate, jas sn pač biv zravn joškeja, pa sn todi že povedav zako sn biv tam. Ti bom pa zaj še neka povedal. Če bi voš kandidat pršo gta, pa bi koštav tste dare letance, bi še an som manfredeja volo. Lep den ti želim.

4 Nazadnje urejal Meta (17.03.2015 14:58)

Butalc, najdi za - prigode - eno bolj lovrenško - npr. maje tumarije ali maje trotlarije ...
Drugače pa všečno. Te bom brala. smile

5

Meta ke si prej hodla ko sn gruntav kak bi dav naslov? Zaj pa mnda kne morm več spremenit. Če mi lehko keri od glavnih pomoga, pa napiše "maje tumarije". Je dost bulši. Moš špricer v darem Meta. Samo moliga, ker sn bol bogo z dnorjom.

Evo Butalc,zrihtano...pa veselo pisanje še naprej. wink

7

Som sotan je pršo v toti noš šentloranc. Toko ko pa zaj čujem, da se dogoja kaj tokiga pa še ne. Vte sn že kuj neka let na totem sveti pa še čisn videv kaj tokiga. Sn zodnč biv v morpogi pa, da vam povem da ludi se že spoda menijo o nas. mnda poslušajo toti cd, ko se vrti na stroni od noše občine.jaz kne znom najt tsto, da bi poslušav, bi bil srečn če bi mi diri pomogav. sploh či več kokiga reda v toti noši kotlini vam povm. ludi sploh nimajo spoštovoja do varhovnih. župan je pa toka cenjena funkcija ludi pa mislijo, da je toto kuj neka. tak pa jo čebomo kum pršli.
Jas se spomnim ko sn biv pr saldotih.toto jo vi mlodi sploh kne vete kodi je blo.tam sn se se res marsikeka naučiv. Tam pa jo čisi upal kirimu kuj tak kaj rečt. Se je točno vedlo keri je glavni.včosih si ga kaj posrav pa si mogo celi kedn krompir lupat.mne je že izučilo toto ko en enkret povelnika vstrelo. či blo namerno samo jim čisn mogo dokijat. bom vam povedav celo štorijo.

Smo meli no jutro uzbono tak ko zmirom. ob petih smo vstojali pa telovadli, pale pa smo šli v gošo, da smo meli vaje. zima je bla, je blo marzlo ko vrog. cajt je šov že proti večerki pa vsi smo bl že daro zmotrani. tej pa  se menimo, da če bomo vidli koko žvod bi si jo lahko spekli. Ries smo bli gladuni. Tej pa jas pale hodim po goši in evo vidim tam neka čarniga. Tej gledam z rišpitinom in sn oceno da je divji prešič. še štime je toke spušav. sn mislo, da je že bol neki stori, da tak čebo več dovgo živev. Vda jaz nalodam gvir pa prtisnem na petlina. Ludi božji koko je to nastolo. evo nošiga povelnika, ko je začev letet sam pa taj z hločami spoda pr nagah, pa samo na rjava pa erdeča špura je bla zoda za jim. Nč keka mi ni blo jasno. Jas sn mel že nož parajt, da bi ga avslezav. Ti ga bogiga sramoka sn direkt v rt  prmozal. Ti sramok se je htev olajšat jas sn ga pa vstrelo. Bol ko sn mo pravo da sn mislo da je prešič bol kregav me je. tak mo či blo kaj hudiga, je biv bol ne rohle sorte. od tej naprej čisn več smel met gvira v roki.

Toki bol strogi režim bi mogli to pr nas met. Bilo diri bi keka reko čez nošiga župana, bi mogo bt kaznovon. tak ko je an svojga paborja kaznuval. mare ti sramok zaj z jm na šiht hodit, ne sme bt som dama. Čisto prav zako pa je biv žleht.

8

KAK JE KRAVA BLA BIK

A se še spomijate, ko sn razlogav kak sn kravo muzo pa ni htela mlieka dat. Bol sn stiskal tsto eno zizo nč ni blo. Žehter je biv durh marš prozn. Tej sn pa jaz pale študirav, ko čem naret.  Ker molo mlieka je pa dola, samo tsto sn mel lih co za kafejo. Toko bol gosto je blo, sn mislo, da mare bt neka bolena. Da mo zadelan vimčič. Tej sn jas pale nagruntav, da bo najbolš da kuj žvinozdravnika pokličem. Tej mi je reko, da bo kuj drugi den pršo. Se mi je dopodlo, da ga čisn rabo čokat.
Vda, tej pride drugi den, tarok je bil, se še daro spomijam. Tej grema mija v štolo, pa mo jas pokožem toto majo boleno kravo. Kuj naenkret se mi later začne smejat. Smejal se je tak, da sn mislo, da bo pokno. Jas sn jo celi erdeč rotal v faco, ko čisn vedel zako se gre. Tej mi later pravi, da toto pa jo či krava ampak je bk. Jebemomilomater, jas jo čisn posto valet, sn mislo, da me če okolo prnest, da bi mi lehko pale več naračunav. Toti žvinozdravniki so drogi vte. Samo, ko mi je reko, naj vredi pogledam, mi je takoj kapnlo. Ko sn dav špegle gr, sn takoj videv dvo toka liepa vlka prašnika. Lodi božji jas jo od tej kne vredi spim. Še tsta slika od župana, ko jo mom na nohkasli me več kne uspava.

No, tej je pal žvinozdravnik šov, še prej pa sn mu mogo dat vun z preftošla sto dinarov. Al evrov al ko pač je toti novi dnor. Pa še kuj se mi je smejav, sn biv že vredi jezn. Sn mu reko naj ga kura pikne. Pale pa jas gruntam, ko tej čem zaj naret. Tam pr huti sn na notan du sedo pa sn študirav. Da bi me žvod tak pretregala si pa čisn mislo. So daro pometne vam povm. Vda sn biv jezn, neka sn mogo naret. Parvo sn že mislo mesorja klicat, samo se mi je ti sramok vseeno zasmilo. Ga mom jo že por let v štoli, pa še niti enkret me ni barcno. Tej sn pale nagruntav, da ga bom namozav, pa sn šov pa sn si dobo toko leskovo šibo. Pa sn jo namočo za dve uri v čebri, ko ga mom tam per štoli. Kuj tak zapela je, ko sn zamohno. Sn si mislo, ti bom že pokozal bk sakraminski, ko si me tak pertregav. Tej sn pršo v štolo, da bi ga namozav. Nisn še vredi zamohno, ko me je ti sotan tak barcno, da me je varglo vunta po štoli, da sn z bučo not šrotmašin zažgav. Sploh čisn vedev, da je tak mačn, sn skoz mislo, da je toto neka zakamrona krava. Pa čisn vedev a sn jezn na bka, da me je štokno al na bobo, ko je toti proklet šrotmašin tam pustila, ko je karuzo mlela. Tej sn biv tak ipičn, da sn htev jt bobo namozat. Samo sn se kuj hitro spomno, da tam jih bom še bol po buči dobo. Sn rajši kuj spot šov.

Pale pa drugo jutro, ko sn se zbudiv, čisn biv več tak jezn na jega. Žvod je le žvod. Tej sn pale gruntav, da zaj mu marem dat drugo jme. Kne more bt več Milka, če je bik. Poimenuvav sn ga Drago. Bom vam naslednokret napisav koke hompeti vse mom s totim Dragejom. Misli, da je glavni noter v štoli, samo mu bom jas že pokozav.

9

Butalc, super! Kar tako naprej.

Moram pa priznati, da sem zadnjič si šel izposodit knjigo Butalci, ko sem začel brati tvoje vpise. V knjigi je celo Lovrenc omenjen...

10

Butalc, takoj si mi polepšal jutro, kaj jutro, celi dan.Tvoje zgodbe še berejo drugi, eni so mi rekli, da bi morali narediti
"hitri tečaj" iz našega dialekta...

11

Po mojem bi morali te Butalčeve zgodbe posneti, ker brati je precej težje kot pa poslušati. In v šoli uvesti obvezno uro lovrenščine smile

12

Na jezernikovih dnevih bi se zbirka tumarij prodajala za med smile. Za sindikalno ceno pa bi še naš slovar šel v promet. Še mene mika, da bi eno napisala smile.

Butalc, ala ti vera. Srečo moš, da eni ludi kne znojo brat 'med vrsticami', ko se mi zdi, da boš s svajim pisanjem kar hitro fosal koko ovadbo, pa čeprav si jedo najbolj dare letance pa pil daro vino big_smile
Bika pa le spravi na ketno, pa preveč blizo mo le kne hodi, ko te lahko tak barcne, da boš kanc dal! big_smile
Pa lep dan!

14

Znamo, znamo brat pa "zastopimo tud" kaj hoče povedat, prefinjeno napisano.Takšna majhna knjižica bi bila super,lahko bi med  jezernikovimi dnevi brali, ne samo eden, več, pa poleg še kakšnega prevajalca...dobra ideja, še dodelat bi bilo treba in imamo lep kulturni večer domačega narečja....

Oh terna, ne dvomim, da ti razumeš. Tudi prefinjeno je napisano. Da nebi bilo kakih nesporazumov in nejevolje, bom zadržal zase, koga sem mislil pod 'eni ludi '. big_smile
Butalc, ti moram povedat, da se mi tvoje pisanje prav dopade! Ravno ta prefinjenost big_smile big_smile

Totiga bika si frderbal z muzejom. Prpeli rajs noviga. Samo dvekret se prej prepricaj, ko je. Praviga plemenskiga si dobi. Ka pa ime za noviga? Spet Drago??

17 Nazadnje urejal Odin (24.03.2015 23:03)

Butalc,
bika že tak maš. Zaj morš kupit kako Kraljevo kravo, da boš ti mel mlekeca Drago pa ..... big_smile
(samo pazi, pal bota obo htela bt glavna v štoli)

18

Hej, Butalc...mam jaz en vredi predlog za ime...se tak kraljevsko čuje, pa še na d je...kaj praviš na Davidof?!

19 Nazadnje urejal Butalc (26.03.2015 16:57)

KAK SN OSTAL BREZ KUR

Lubi jezos no marija koko tumarijo sn šov pa naredo. Tak vete, da sn mev še samo dve kuri. Ko sn joji mev v kleti zaparte. A nisn posto duri ofn, pa je ta kanalja hobohova not smukno pa čapno eno. Pa sn ga že por dni opazuval, ko je sedev tam v črešni gr pa čokal. Je pomaje vedev, da sta kuri not v kleti zaparti. Vte kak mi je blo per sarci, da vam povem, da sn se darl ko moli lavženk.  Ena kura je molo premolo. Pa še tota vsoki tretji den jajco znese. Saj bi še šlo, če bi lehko jajco na dvo štikla dobiv narozn. Da bi mela z bobnco vsok polovico. Sn probav na nih por jajcah, pa sn vse skop bek vargo na konci. Not v hoblpunk sn jo zašraufav, pa sn htel z lokarco na pov prerezat, pa či šlo. Bobnca mi je rekla, da sn tumast, pa da si vsega narca namislim. Je rekla, da bi jo mogla parvo spečt, bi si jo pali leži razdelila. Kodi tej naj jas toko vm, če nisn neki koh. Kura jo pikne, pač nemo jajc jedli.

Večer sn tak spt v dohcimri ležev. Liepo sn si dav tuhant gir čriz, da mi je blo prav hica. Tej pa sn molo študirav, ko bi jas s totim hobohom naredo. Kuj naenkret pa mne prešine. Lok si bom naredo, pa ga bomfvstrelo. Saj se mi bo smilo ti sramok, samo ko te čm druga. Kure so si todi boge. Nasledn den sn kuj zgoda vstav, še prej ko je sunce gr pršlo. Mi je tak blo žav pal, da sn biv že tak hitro auf. Ko sn du z jespe hodo, čisn vredi videv, pa sn du z letre podo. Sreča, da je bla šajterga spodan, da se čisn vredi kop polomo. Bobnca je prletala vunta, sn mislo da mi bo pomogala gr vstat, pa me je našrojala zako sn jo gir zbudiv. Tej sn se som nekot zbosav vun z tote šajterge, pa sn vzev cevk, pa sn šov v gošo. Čisn neka komplicirav, sn kuj parvo lesko vrezav, ko se mi je zdela keko teko ravna. Se mi je dopodlo, sn res najdo toko, da bo lih prav za moj lok. Hoboh, boš že videv.

Pali sn molo oklesto toto majo palco, da je mela neki furm, pa sn kuj neko obično žnoro namatav okolo pa zašponal. A ni vse skop hejalo pa me pržgolo tja po čelinki. Ludi božji, keko kret sn že jas dobo po buči. Ne vem, a me bog štrofa, ko včosih teko klejem al kaga narca se mni toto dogoja. Pale tej najdem tam v majem verštadi, neko bol mačno žnoro, pa tsto naredim gr. Sn biv zlo zadovoln, sn pohvolo somiga sebe. Vte, jas sn dober gospodor.

Pušice sn si naredo kuj vun z neke jodlove lote. Da vam povem, ko sn fstreliv je neslo od nošiga hofa dovta do grobna. Čez celi travnik. Travnik je pa tok vlki, da ko smo včosih aroli, si je vol mogo spohejat zmes, ko je šov eno rižo arat. Tej vete, da ni biv toto neki navodn lok. Pale pa jas gruntam kodi bi se totiga loto. Pa sn se odločo, da čebom neka komplicirav, pa bom kuro vunta sposto, da se bo nastavlala hoboho. Ko pa bo pršo ga pa bom prmozav.

Spostim jaz kuro vunta, molo karuze sn ji vsipav tam natle, da je tsto kluvala. Jas pa sn se skriv za hek bajte. Pa čokam. Mine ena ura, jas še kuj čokam. Mine druga ura, jas še kuj čokam. Mine tretja ura, pa me je srat prtisnalo. Sn si mislo, zaj ne smem hejat, marem zadaržet. Vte, jas lahko vse zadržim. Evo, ni minla minuta, ko se hoboh prkadi du z neba proti maji kuri. Trepetav sn da mi ni všlo v goče, ko sn našponav lok pa čokav, da ga permožem. Ko je že skor čapno majo liepo kuro pa sn fstrelo. Perje se je samo skadilo. Evo, ko mo vrog mlode jih mo sto. Hoboh je takuj zletav bek, maja boga kura pa carkjena ležola natleh. A nisn šov ti osl, pa svajo kuro fstrelo. Sn jo kuj hitro neso v gošo pa jo zakapav, bobnci pa sn reko, da jo je hoboh neso. Ko sn pa pršo v bajto, sn pa parvo mogo goče mejat. Mi je molo všlo.

20

SIN IZ LUBLONE

Zodnč je moj pabor pršo z lublone, pa jas ti ga smarkavca jo čisn keka zastopo. Vam bom zaj probav napisat koke je kvoso. Upam, da bom čimbol trofo.

»Seos stari, kva dugaja mudel? Sm priš mau te pogledat, tle gor v vaše konce.  Fak, kok je kle bolš zrk. Prov čutm kok se mi pluča čistjo. Fak ej, lej ta razglet, noro stari, noro. Stari, ti pa morm puvet, da sm zadnč doga walkal tm po kovašk, pa so tist luči kr neki utripal. Fak, me je začeu mau španat. Kva je to en hudič, da tok utripa? Se mi je zdeu k da sm v nek diskotek. Faking lajtšov.Jao, pa ti ozk pločniki, kok sem se prfuknu, d me še dones kolen boli. Komi sm spizdu enmu tipu z nekm rdečim merđotom. Tip bi me skor ubov. Pol mi pa še mudel roko dvigne pa me pozdrau. Tak en finger je uporabu pa mi zažugu. Sm mu kr sredinc nazaj pokazu. Dej nehi se šalt, pa voz normaln, a ne vidš da doga walkam. Pol sm šeu v oštarijo na en hitr drink, so me skor pretepl. Pa kva je to, kle so res sam debili. Bom kr hitr spiču nazaj u lublan.ˇ«

Lodi božji pa ko je toto. Jaz ga jo čisn keka zastopo. Sn ga kuj domo nagnav. Tak mi niti ni kaj prneso, kokiga darila al pa kaj. Avšenk sakraminski. Toto je tak samo bobnca kriva, da je tok,  ko mo je skoz potuho devala.  Hodit je ti sramok začno, ko je biv star pet liet. Prej je pa samo bauzav. Bobnca je pa pravla, da bo varhunski športnik, tak ko sn jas biv. Čisn kaj reko, ko sn vedev, da se je po maji bobnci du dav, da čebo kaj z jega. Tsto ko skoz na divani leži lih ni neka rekreacija, a ne da. Vte jas sn htev bt strog, da bi ga naučiv manire, bobca mo je pa vse v rt stišela. Pa kuj not pod junko se ji je skrivav, ko sn ga htev namozat. Sn ga včosih lepo trucav, da kaj naredi okolo bajte, pa či kaj ubogav. An je koj zravn motere htev bt. Enkret je tak čisto gemirtlih čebu tinstav, je skoro celo bajto vužgav. Kuj za šporhertom je htev bt, tak ko na bobnca. Jas tak čimam kaj dariga, da vam povm. Brat še nešni den kne zno vredi, pa teko totih čitabol sn mo nakupuvav. Tak se mi je dopodlo, ko je reko, da gre furt. V toti lubloni so bol toki ludi, da se an z jemi zastopi. Tak nekot bol na širako hodi, ne vem če se mo nene dedi dopodejo. Vsok po svaje jas pravim.

Zaj tej ko mom totiga bka Drageja, da se vsaj z jem molo zanuram. Tak mo grem zaj molo sena dat, ko je gladun, se kuj dere. Mo mnda prozne josli. Za kurami mi je dovg cajt, da vam povem. Samo ko tej čm. Živleje ni ajnfoht. Ferdaman hoboh pa vse kop. Lok sn tak kuj kop strupav, tak sn biv jezn zodnč. Sn pločav fajmoštro, da bo mev no mešo, za toto bogo kuro. Parvo me je molo čudno zijav, samo ko sn mo dnor pokozav, pa je blo vredi. Jas večkret dom za koko mešo. Me mojo ludi rodi zarad totiga.