61

Re: Maje tumarije

Later kom si se zaj potuhno? Pa ne da si ž na urlaubi? Daj napiši še koko z noših cajtov ko smo še znoli živet.

62 Nazadnje urejal Butalc (28.06.2015 21:24)

URLAVB

Kaj tokiga pa še ne. Pridem domo z urlavba, pa pogledam tu gir, pa me skoro kap. Anžej pa kodi si mi šov spt du zradirat. Pa hudiča a si col tak pohjen. Pa jo čisn keka tokiga napisav.

Jas pa biv na tokem fajnem urlavbi. Bobnco sn v toto zdravilišče pelav, ko je tam v prekmurji. Ko še mojo teko totih toboganov. Zaj mi je pa čist z glave podlo kodi se reče, ko sn tak živčn.

Samo toto še tak či keka tokiga. Kak je tota maja bobnca mni živce pila, ko sma bla tam. Pa že prej dama, ko je mogla pakirat kufre. Je pa jo na navločla vsega boga skop, pa htela sebo vlečt. Da vam povm, še skije je mela parajt, pa pancere, pa gujzere, pa neke bunde pa vsega narca. Bol ko sn si htev dokijat, da kne rabi keka drugiga ko pa kopalke, pa nih por hloč pa majc, bol je ana mni glumla, da mare vse toto met. Je rekla, ko pa če slučajno bo ke sneg, pale bo pa noma žav, da nisma mela skijov sebo. Me je že melo, da bi vse skop razpakirav, pa dama astav, ana pa naj gre kum ve pa zno. Jas sn pa jo tam noma pločav toto al inkluziv, kur keka kne rabima sebo vločit. Samo na konci je tak še fseeno mela štiri kufre, pa en rukzog pun jesti, ko je javzn zravn vzela.

Tja sn pa kuj poklicav taksi, da je noji pelav. Je mogo noji taj pelat, pale pa nazaj k noma domo jt po kufre. Pale pa še enkret taj zot. Tej vete keko je mela zravn zohna. Jas sn jo mev samo dvojne goče, pa šteko čikov, pa pletenko mošta sn ji skriv not zmies, ko ni gledla. Šnopsa sn se pa prej napiv, da sn vedev, da me bo daržolo za tote štarnajst dni.

Parva stvor, ko sma prišla v sobo, sma se skriegala, keri bo parvo na hajzl šov. Vda, je jena spet valola, tak ko ponavodi. Jas sn tak kuj hitro raspakirav, pa sn jo kuj šov še molo vašlat v vado. Mater sma mela skoz liepo vreme. Bobnce pa tak dvo dni či blo vun z sobe, ko je teko cot mela, pa je pale tsto zlogala noter v amoro.  Jas sn pa biv ko grof, sn si liepo v senco liglštul dav, pa pir sn si ofnal, čik pržgav, pa sn mlode bobnce gledav. Čimaš bulšiga, da vam povm.

Jo, pa toto še marm povedat, ko sn lih mlode bobnce omeno. Sn bil tak na heki bazena naslojen, pa sn gledav tja neke mlode koče, ko so se lih mozale s totimi rcnijami proti sunco. Marija sveta, koke štile so mele. Včosih se jo bobnce čiso znole tak spedenat. Včosih so se pa jo bobnce kopale v vunatnih pulovrih pa dovkih kiklah. Vda, tak dovgno sn zijav tote bobnce, da se je začelo neki neka dogojat. Ries da sn star, samo vse še tak funkcjonira ko v najbulših letah. Jebemomilo, me je kuj špat rotalo, ko mi je šponalo tste goče, sn mislo, ko tej čim zaj naret. Vunta z bazena jo kne morem. Da vam povm, da sn rabo ne tri ure, da sn končno žiher šov vun z vade. Sunce me je pa po harbti tak naplatajskalo, da sn bolo večer, ko sn du lego. Same hompeti so s totimi bobncami. Store al mlode, jo či neke razlike. Obhoraš se pr vseh. Jas sn se dobesedno. Bobnci maji sn pale, reko da sn na sunci zadremav, da me je zato tak sunce nažgolo.

Niso mi pa samo bobnce živce pile tam spoda. Sn šov hcot tam v kopališči, ko je javn hajz. Pa jas liepo hčijem, pa vda sn se še spezdev zravn. Ko je za vun, je za vun. Pravijo, da je pardec za devet dohterov. Če pa ruknete en moj šnops, je pa tak, ko da bi se devetkret fajn spardnli. No, čm vam povedat, da v tstem pa pride ni tok ličn later do mn, pa me vproša, če sn ga klicav. Pa ga jaz no debelo gledam, pa mo rečem, da ga čisn klicav. V tstem pa tak du pogleda, jas pa todi. Pa vidim tsto enooko kočo, ko se mi rible taj po nagi. Jas sn ga pa jo tak prmozav, da se je kuj skozlo. Jas ne vem, ko je an mislo, da bo. Pale sploh čisn več na hajzl hodo. Sn kuj v vado hcav. Samo sn ga mnda molo pobiksav, ko nisn biv noter v vadi, tej pa sn du z roba hcav v bazen. So pršli toti reševavci iz vade, pa so me vunta nesli. Sn reko, da moli lavženki pa kuj žiher hčijejo v vado. Pa mi je an reko, da oni so vsaj noter v vadi, ne pa zuna, pa not hčijejo. Sn se odločo, da jih bom ovado. Z meno se pa čebo doj zajebavav. Sploh pa ne toti parleki, ko jih tak čisn kur keka zastopo.

En večer sn pa bobnco pelav plesat. Mater, sma se sukala, ko v storih cajtih. Pa še toka stora muzika je špilala. Kuj poneslo me je nih pedeset liet nazaj, ko sma se mela še bol roda. Tak sn jo stisno k sebi, da pa jo zasukav. Ana pa pale mn še bol nazaj stisnala, pa me sukala. Jas sn mačn, samo maja bobnca je še dosti bol. Me je metola po lufti, ko no prokleto špiliko, da me je na cajte blo že prav špat. Sn si zmislo, da me je v križi fsekalo, da kne morm več plesat. Pale je pa ni mlod pubec pršo na oder, pa začev toko muziko čudno sukat. Kuj neko nabijaje, pa samo basi so tovkli. Jas sn jo mislo, da bom gluh zravn. je blo jo tak, ko da bi me edn s homrom po buči tovko. Sn že htev spakirat pa jt. Pa pride na deklina do mn, pa mi no toko molo tableto ponudi. Pa jo vprošam, ko pa tej je toto. Pa je rekla, da se bom po totem fajn mev. Sn si mislo, da nevm, če je keka tokiga, da bi se jas fajn mev na totem urlavbi. Vda, sn jo vzev. S pirom sn jo poplokno du.

Kne vi vprošate koko je mni začelo dielat. Tam me je šponalo, da sn mislo, da me bo raztargalo. Jas sn pa jo tak plesav. Špoge sn delav, pa salte. Tota mularija či mogla verjet, da lahk tok star later toko dela. Gr po šanki sn plesav pa noro. Sploh čisn vedev kado je maja bobnca šla, jas samo vm, da je bla ura vjutro devet, jas sn še kuj plesav. Samo kne pa me vprošajte, ko je blo, ko je mn toto hejalo. Kuj tak skop sn podo, pa kuj tam spav do drugiga jutra. Marem zaj najt, ke tej lehko naročim tote tablete. Toto jo či tak švoh.

Sn pa šov molo todi na tote skakalnice, pa sn tam molo kolovrato okolo. Sn kuj že s parve šov na ta najbol vlko. Je mnda nih deset metrov vlka. Toto jo nč ni za tokiga runkla, ko sn jas. Sn pršo gta na varh, pje je blo kuj daro visako. Marm priznat, da sn dobo kuj mehke kolene, ko sn dovta pogledav. Zoda za meno pa puno molih lavženkov, ko so čokali, da bi skočli. Ti sotan ti, sn si mislo, ko tej čm. Marm se zagnat to du, drgoči si bom samo špata nabrav. A se čisn v tstem zašlajtrav pa se prefukno dovta z skakalnice. Dvo očenanaža pa dve zdravi mariji sn na hitro zmodlo lufti, pale pa direkt na pavhiča v vado. Tak je vrezalo, da so ludi začeli bejžat, ko sn misli, da je bomba poknala. Še nešni den mom celi lamp erdeč. Čisn več blizo šov koki skakalnici. Toto či zame.

Sn mislo, da bom se rajši kokokret s totim toboganom pelav. Sn spt šov kuj na tiga najbol visakiga pa starmiga. Pa ko sn gledav dovta se mi či zdelo keka hudiga. Mi je edn tam neka pametuval kodi se marm co naret. Sn mu reko, da naj bo tiho, da jas tak fse vm. Vda sn pale ugotoviv, da mogoče čebi blo slobo, če bi ga poslušav. Sn prletev s tokim šusom dovta, da so mi triji latri mogli vločit goče vun z riti, ko mi jih je zabilo noter. Sn mnda ries prestar za tote hece.

Člavek bi mislo, da bo domo z urlavba pršo spohejan, tej pa sn še bol zmotran, ko pa prej ko sn šov. Pale še pa vidim, da mi je Anžej toto zbrisav. Ja nč, šibo sn že dav namočit. Tak da se me ohtaj.

63

Jas sn jo mev samo dvojne goče, pa šteko čikov, pa pletenko mošta sn ji skriv not zmies, ko ni gledla.

Meni najljubši stavek v sicer veliki simfoniji smeha!

Butalc-ala ti vera za ultra aktiven urlaub. Smeh je tudi mene pritisnil, da sem se olajšal za par litrov big_smile
Samo dolgo si bil na urlavbi, me prav skrbi za tvojo kravo oz. bka. A si le poskrbel, da ga je kdo nafotral? Sam se menda ja ni cele dneve in noči prosto sprehajal na paši.
big_smile

65

IGRIŠČE

Pje, sn zodnč biv gledat toto tekmo, ko so noši žogobarcarji špilali. Marija sveta, kak pa letijo gir pa du. Jas sploh čisn mogo vredi spremlat, tak so šl sam pa taj. Edn je biv v enem heki, pale pa že kuj naenkret čisto na drugi stroni. Sn si mislo, hudič a moš saršene v riti, da tak letiš sam pa taj.

Ni mi jasno, zako teko jomrajo vs, da je bogo igrišče. Pa jo či tak bogo. Tam pa tam je koka lukna, toto pa jo či keka tokiga. Saj pa jo sami lični latri špilajo, pa se jo znojo ohtat. Če pa se diri prefukne, pa tod či hudiga. Molo zmiga z glavo sam pa taj pa leti naprej. Lodi so jo scartloni.

Jas sn v svajih cajtih biv kuj dober s toto proklemansko polmo. Mi smo pa jo kuj z basimi nagami špilali. Pa dost bol bogo igrišče je blo, ko pa toto zaj. Je pa jo blo puno glažvine pa kamejov vsepovsot. Smo pa jo meli tak ofretane padplote, pa kolene, da smo bli celi v krostah drugi den. Pa toto jo nam či keka naredlo. U, smo meli včosih tekme, ko so pršli gsa iz Ruš. Pa fs so meli tste šuhe, s tstimi štoflami. So naš čudno gledli, ko smo bli galih nog. Samo pa vam povm, ko sn jas z galo nago špičko fsekal, je golmana z polmo vred v gol fuknalo. Več či upav bronit kado. Kuj vun z gola je letev, ko sn jas prodirav proti golo. Jas sn mev toko tehniko, ko toti Oblak, če ga diri pazno. Večkret je po televiziji, pa tam pametuje. Včosih se le molo preveč pometniga diela se mni zdi. Je pa jo an z nomi včosih barcav. Tak ko na pčka je biv s tstimi slokimi tocami. Mi pa smo bl sami runkli, vda ga je moglo bt stroh. Je pale rajši šov kuj v Nemčijo špilat.

Jas sn biv ries sila neugodn. Mne so pa jo mogli pokrivat po štire komadi. Pale pa vi kne vprošajte. Ko sn jas fsekal s komolcom, sta dvo kuj podla po natleh. Druga dvo sta pa všla. Pale sn pa samo špičko sporo, pa je že biv gol. Zmierom sn not pod rošple speko, sn mev vredi naštudiran šut. Enkret sn tak prmozal toto polmo, da sn si parst strupav. In to ne na nagi, na roki. Še nešni den kne vem, kak mi je toto rotalo. Čisn šov dohtero, sn si ga kuj som vun zravnav, pa sn že špilav naprej.

Če smo kadi meli koki prosti strel, nobedn ni upav stat v živem zidi. Še golman je všov vun z gola. Tej sn pa samo liepo pale plasirav žogo, pa sn dav gol. So fsi davč naokolo vedli koko batino mom jas. Sn pa jo mev toko nago, ko dvo kubika debev bukavc. Some mišice. Ko sn zašprintav, je kuj tak targalo zemlo zoda za meno. Enga sn enkret favlirav, pa sn ga štokno od zoda. Pa ga čisn zanatrac. Nikol več či špilav fuzbala. Še nešni den hodi z berglo.
Jas sn jo biv povoblen v jugoslovansko reprezentanco. Pa sn na treningi dvo svaja soigravca poškoduvav. Me či več diri klicav, če pridem špilat. So mi rekli, da sn tumast pa nur. Sn pale še trenerja namozav. Toke garde besede pa mi čebo doj govoro.

Enkrat se spomijam, je noš zajšni župan pršo z nomi molo barcat. Ponavodi nam je hodo po polmo, ko jo je diri v gošo nabiv. Vte, ni an preveč spretn, pa je somga sebe barcav. Enkret smo mo pa pustili, da je šov špilat. Pa sn ga nasrav naj gre v gol. Pa sn mo rajši z levo nogo sporo polmo, ko čimam tokiga šusa z levo toco. A ga nisn direkt v bučo trofo. Se mi zdi, da od tste dabe naprej či fse vredi z jm. Bogi sramok, mi je še nešn den žav.

66 Nazadnje urejal Butalc (21.07.2015 10:47)

SMETI

Jaz kne vm zako se vs tak pizdijo okol totih kesonov, pa smeti, pa ne vem kaga narca fse. Jas sn prejšni msnc pločav 1200 eur za tote smeti, pa se kne pizdim keka. Pač tak je.

Jas mom pač kuj spoda v grobni za smeti naret plac. Je pa zodnč pršo ni later v gvanti. Zrihtan ko hudič. Jas sn pa lih vozo dovta z šajtergo ni drek. Pa je čokav tam, da sn jas vsipav vun, pa mi je kuj položnico dav. Jas terc sn se mo pa še zahvolo. Pa toto se mi je letos že drugokret naredlo.

Pa večino totiga dreka jas tak skurim. Mom tam še spoda tok molo večji sod, pa tam not kurim. Toto plastiko, pa gume, pa store cote, pa fse toko jas kuj skurim. Molo smardi, samo ko tej čm. Ko pa kne vredi zgori, pa tak kuj v grobn varžem. Vada tak vse nese.

Zato pa jas kne zastopim, zako se zajebavlete s totimi kesonami, če momo teko grobnov v šentloranci. Saj eni so že pogruntali pa tak dielajo. Pa se jo pršpora, pa še na hofi ti kne smardi pale tsti drek. Kum ga pa pale vada nese, pa tak ni več voš problem. Važno, da mote vi čedn hof.

Ne smemo bt tak favlasti, pa kuj čokat na one od Snage, da pridejo pa bek pelejo. ani so si tod bogi, sploh pa zaj v toti hici. Marmo pa jo somi tod kaj naret. Svoj hof si pa jo mnda bomo spucali. Če pa keri nima kokiga grobna blizo, pa naj kuj to gsa k meni prpele smeti. To pr nas je še vlko placa, samo zaj čokam, da bo molo dež, da bo večji grobn, da molo bek nese toti drek. Zaj se je vlko nabralo totih piksn od pira, ko mi je mošta sfalilo, pa marm pir pt. Parve dneve mi je blo molo čelorno v lampi, zaj pa sn se že navodo. Sn ugotoviv, da ga marm dat na sunce za ni dve uri, da je bol topl, pa pale bol prmože.

Zaj pa marm lih jt smeti bek pelat. Je bobnca mi lih nabosala šajtergo, ko si amore puče, pa cote bek meče. Bom tak mogo petkret pelat. Pa še hladilnik sn včerika nov zmontirav, ko je stori carkno. Pa marm še totiga v grobn fliknit. Pje, mom dela. Se marm kuj lotit.

67 Nazadnje urejal Butalc (03.08.2015 00:06)

A mi žiher doj pomoga, pa mi pove, če jas toto prav pišem. Rat bi paslav taj na občino prošno za toto delovno mesto, ko je zaj ofn, pa sn začev pisat prošno. Pa baje marš met živlejepis zravno. zaj pa sn jas neka napisav, pa nevem če je vredi al ni.

prošnja za delo.

ŽIVLJENJEPIS:

rodiv sn se kot edini froc moteri Genofefi pa fotro Hinkejo. Molo hecno za tsti cajt, si bote mislili. Tej je ja bla navoda, da so meli po pet, šest, sedom, osom al pa še več lavženkov. Samo, vte, maja moti so se zakleli, da sn jas parvi pa zodn, ko ga bo ana spravla na svet. Baje je ta srota doživlala toke muke, da so mislili, da bo vmarla. Jas sn pa jo biv vlek meter dvajst, ko sn se rodiv, pa 23 kil sn mev. Ko me je dohter htev po riti vdorit, da bi se začno cmerit, sn ga primo za parst, pa sn mo ga strupav. Pale se je pa an darl. Že parvi den na sveti se čisn posto zajebavat. Jas se jo vsega spomijam. Molo sn še biv ni tamušn, pa sn molo bavzav sam pa taj, samo či dovgo trojalo, ko sn se postavo na nage pa sn že laufav. Eni lavženki rabijo devet mesncov, da shodijo, jas sn shodo v devetih minutah. Že tej se je vedlo, da nisn neki navodn. Sn jo mev toko toco, ko je eni nimajo, ko so že vlki.

Dama smo pa bl bol revni, zato sn mogo kuj hitro začet delat. Tak da moj parvi šiht je biv dama v štoli, ko sn kravo muzo pa svejam vun pucav, pa kurje jajce pobirav. Tej sn biv star kokih šest mescov. Samo jajce sn tak fse potrupal s totimi majimi tumpastemi parsti, zato mi moti čiso več pustili toto delat. Kravo sn pa tod hitro federbal, da či več dola mlieka. Svejam sn lahk edino še pucav vun. Tam čisn mogo naret koke škode - tak so vsaj moti rekli.

Ko sn biv star molo več, ko eno lieto, pa so me pasloli taj v kitajsko, da bi tste cote šivav, ko mojo tsto čudno klukico gir. Dvo mesca sn biv na lodji, v nem proklemanskem kontejneri. Brez vade pa jesti. Že tej sn biv ceglav, tak da mi či blo keka. Pale pa so me tak takoj nazaj pasloli, ko so vidli kok runkl sn, pa da mom prevlke roke, da bi delav toka fina dela. Tej so vsaj teko bl, da so me na eroplan doli, da sn biv prej dama. Moti čisto bl preveč srečni, ko čisn prneso keka dinarov domo. Tsto noč sn na karuzi klečav.

Koke pov leta so me dama pustili per miri, da sn si spohejav od tstega kontejnera, pale pa so me oča že začeli vločit sebo v gošo. Jas sn z volami štafav plohe vun z goše, oča pa so podirali. Se je kuj bav zame, pa mi či posto, da bi koko drievo podarl. Smo pa meli tokiga bol storiga vola, da či biv več prav pr močih. Foter ga je že htev bek, samo mn se je pa smilo ti sramok volji. Tej pa sn jas namesto jega plohe vun z goše vloče. Dve leti sn biv star, pa sn vleko osn meterski ploh, tak nih štardeset premera, za hec. Oča so pa skoz mislili, da je tsti star vol tak pridn. Tej sn pa le jas biv tsti vol. Samo čisn htev keka rečt, ko jas se kne rad hvolim. Tak vete kak je toko...

V goši sn delav do niga petiga leta, pale me je pa že začev križ molo zajebavat, pa sn reko, da zaj si pa marm molo hejat s totim. Da toto pa jo či vredno, da bom jas star deset let, pa bom mev križ hin. Tej sn se pale zaposliv v tovarni kas pa sarpov. Sn biv tam ko kase kleplejo, pa sn na den po štiri homre strupav. Pa ne tam, ko je lesen dev, spreda, ko je železno je na pov podlo, tak sn mohav. Sn lih dvo mesca delav, pa so me du doli. Isto je blo per enem kmeti, ko sn mo ovce strigo. Dvojne škorje sn zgeno, ko sn tak stiskav, pa me je nagnav. V pruh me sploh čiso sprejeli, ko so vedli, da bi fse šlegle potrupav. Tej pa sn biv kuj lepo dama dokler nisn biv star deset liet.

Per desetih sn pa najdo svajo največjo lubezn v svajem živleji. Še nešni den mom pred okami, ko so mi oča doli šluk mošta za pt. Od tste dabe naprej več kne morm brez jega. Vsoki den, od desetiga leta naprej, mom za froško mošt, pa čarn kroh not namokam. Toko bi žiher pale kado na občini jedli, če me bote sprejeli za toto delo.

Ko sn biv star enajst liet, sn tak mogo k saldotom. Tam so kuj hitro ugotovili, da mi či za zaupat z gvirom, pa sn kuj bol krompir lupav. Tak,da mi je kuj hitro minlo tsti dve leti, pa sn spt šov zot domo. Tej sn pa najdo prozn grunt, pa na mizi pref, da sta oča pa moti šla v ameriko živet, pa da čisn jas keka kriv. Zravn prefa je bla pletenka mošta, ko pa že biv molo potegjen, samo sn ga fseeno spiv, ko sn biv žolostn.

Tak da od enajstiga leta naprej sn toki molo no večji paver. Tokih živlenskih izkušn vlko in bi vam žiher marsikeka naredo na občini, če me vzemete.

Mel sn še pale sicer neka šihtov, samo čebi rad preveč na vlko pisav, ko baj ni fajn, če je živlejepis preveč dovg. Če bi me pa diri rad keka vprošav, pa tak vete ke sn dama.

68 Nazadnje urejal Butalc (08.08.2015 12:28)

JAVZNAR

Čebo mi doj verjev, samo jas sn nes dobo pref iz občine, da sn dobo šiht. Za tri mesce me bojo vzeli na probo. So mi pa doli delovno mesto JAVZNER. Zaj mnda marsiduj čebo vedev, ko bom delav. Bom vam povedav.

Zodnč, ko sn si neka rihtav na občini, pa čisn prav najdo kum marem jt. Pa sn hodo okolo pa tarkav po vrotah, pa žive duše či blo ke. Tej sn pale končno neki najdo enga, pa ga vprošam, ko tej an dela, pa je reko, da nč keka. Sn kuj zaparl duri, pa ga pustiv. Samo ko mi ni šlo v glavo, kot pa tej da kne keka dela. A tej je ti narc pločan, da nč kne dela. Toto mi res či dolo mira, pa sn mislo že zot jt, ko je pršla na bobnca nemo mn. Pa sn jo todi vprošal, koko funkcijo ana opravla to na občini. Pa mi tod či znola prav povedat. Porkaduš sn si mislo, a to res nobedn kne keka dela.

Sn šov ni jezn du po štegah, pa pridem dovta, pa čujem neko šobaje. Se obarnem na levo stron, pa ofnam duri. Evo ti enga, ko je mozav sendvič. Pa če ni mel no kilo kruha, žiher zaj v mn strela fseka. Pa sn ga fprošal, ko tej ti delaš. Pa mi reče, da javzna.

Hvala k****, vsaj edn, ko neka dela. Sn si pa mislo, pje toti pa mo fajn šiht, da je pločan, da javzna. Javzner. Toko bi pa jas tod delav. Sn paslav prošno, zaj pa tej bo. Samo upam, da se čebom preveč zrediv, ko že tak se mi je začev delat lamp, ko toti pir pijem. Koma čokam da jobke dozorijo, da začnem prešat. Pale pa se spt nem mogo načokat, da zavreje. Toto je hudič, vam povm.

Zaj me pa bobnca somsiri, da si marem nek gvant kupit, da kne morm kuj v nekih storih hločah jt na šiht. Sn pa zodnč gledav oni katalog, ko dobimo v prefkasl not, pa sn najdo ni tok liep vijolčn gvant. Tej sn ga pa kuj naročo. Či biv tak drog, 59,99 dinarov. Zaj pa vsoko jutro čokam, da bom dobo paket, pa še či pršlo keka. Toti poštar tak kne vem, če ga nene moro cuka todi. Hodi ni tamušn sam pa taj, pa tste srečke ponuja. Me je enkret nasrav, pa me čebo več kado. Je reko, da je fsoka dobitna. Je bla dobitna, ko sn ga gnav z hofa. Dvo dinara sn bek vargo. Saj toti narc še za podkurit ni, ko je ni tok čudn papir.

Pa bobnca mi je še ono kupla za pod pazduho mozat, da baj čebom tak smardev. Ko bi ana sebe navohala kak ji z lap damfa. Je zobno ščetko lonika zgubila, pa si še či druge kupla. Kuj pravi, da je škoda dnorja. A za tote proklemanske cote pa či škoda dnorja. Pa toto kuj naročuvle, ko je toti top šop po televiziji. Momo pa jo dama teko totih repetilkov za fiskolturo trajbat. Samo jas ne vem, a je federbano dobila, če pa se ti hudič bobji kuj redi, namesto da bi hujala. One ko pa gledaš po televiziji, pa jo kuj tak molo goni tstiga narca, pa je že slok ko na kanalja. Pomaje toto tak ni neka genav.

Mom pa kuj momo tremo zaj, ko bo mev novi šiht. Marem se vredi izkozat, drogoči me bojo kuj du dali. To pa jo ni heca. Javzner pa tod ne more vsok bt. Mareš met vredi prebavo, tak ko jo mom pa jas. Pa jest mareš znat prav, da kne neka še bošeš tak ko na sveja. pa vedet mareš ko keri den jest, da ti kne obleži pale, pa ti je čelorno v lampah. Jas bom dav fse od sebe, pa bo že moglo bt vredi.

69

Butalc, ti pa moš krompir ... Upam, da ne bo treba nadur delat ... smile smile

70

MUZIKARJADA

Porkamizerja, kodi je tej zaj blo toto. Jas sn v petek čokav spodan pr korezi, da bo tota muzikarjada. Pa sn mnda do ne povnoči biv tam, pa či blo žive duše ke. Pje, sn že biv jezn molo, samo sn si mislo, da tota mladina bul pozno začne čagat. Pa še no postarv sn mislo, da bom mazno, pa sn se glodko okol nosa vbrisav. Sn biv žejn pa še gladun. Pa še šporav sn se, pa čisn kaj ekstra piv pa jedo, da bom si na muzikarjadi fergunav. Toto je jo kuj neka.

Tej sn tam po hofi spet tišev moj mopek sam pa taj, ko ti hudič či htev vžgat. Sn klev pa somsiro, pa jo či keka pomogalo. Sn ga tišev gta do targa. Žejn sn biv že tak, da je žvižgalo ko sn dihav. Ura je bla mnda nih dve vjutro, ko sn prtišev mopek do urbonca, sn mislo, da bom tak še dobo ni špricer. So lih neka ramali, ko sn pršo taj. Tam pa vidim napis muzikarjada... sploh čisn keka reko, samo du sn se fsedo, ko je še bla ena klop tam. Pa je pršo ni bol ličn later do mn, pa reko, da je gotovo. Sn ga fehtav, če mi žiher do en špricer. Je reko, da mo samo moliga. Sn reko, da mne kne zanima kokiga mo, da jas bi rad samo en špricer rukno, ko sn biv žejn tak ko pes. Kak je pa pes žejn pa kne vm. Tej mi je prneso v nem peherli špricer, da sn si samo molo jezik zmočo. Tej mi je kapnilo zako je mni reko, da mo samo moliga. Več mi pa baj či smev dat, da čebi mev kokih problemov. Ko sn te htev, ko pa da sn šov domo. Pale je pa mopek v parvem šubi vžgav.

71 Nazadnje urejal Pohorc (29.08.2015 00:15)

Ah, kek te berem, vem, da ži dolgo nisi zlamatal, pa du strehe te ni f*knilo že no dabo.  Pa z mopekom se voziš tak, ko ni Vasco de Gama. Pa na Rotenpergu si dama, jaz bi dal vse za to! Ko bom šol v penzijo… , si rečem. (Imam vsaj lepe sanje! Ti pa jih živiš!)

Vedno sem vesel, verjamem, pa da ne samo jaz, ko kaj napišeš!

72

Pohorc je napisal:

Ah, kek te berem, vem, da ži dolgo nisi zlamatal, pa du strehe te ni f*knilo že no dabo.  Pa z mopekom se voziš tak, ko ni Vasco de Gama. Pa na Rotenpergu si dama, jaz bi dal vse za to! Ko bom šol v penzijo… , si rečem. (Imam vsaj lepe sanje! Ti pa jih živiš!)

Vedno sem vesel, verjamem, pa da ne samo jaz, ko kaj napišeš!

Pje, toto pa je pohvola, da mi kuj taplo per sarci rota. Ti kuj pridi no kret gsa do mne, pa boma mošt pila. Zaj že sodje pobiram, so jopke spt tak vlke ko ni kurbosi. Da ti na nago pode, ti jo glodko struple.

Bi pa nucav enga tokiga bol švohniga za jopke pajtlat. Sn zodnč pajtlav en krivopecl, a ga čisn s koreninami vret vun dobiv. Mater mi je blo hodo per sarci, dvo dni čisn prav keka jedo. Toka liepa drieva je bla, sn jo tri metre drov dobiv vun z je pali. Letos računam, da bom naprešav por deset tavžn litrov mošta. Ga bom pale prodovav totim ferdamanim turistom, ko se durh marš vozijo z avtobusami to nemo maje bajte. Doj si je še kaj toto namislo, pa tote narce gsan vloči. Pa jo sploh či več mira.

Zaj pa grem molo gledat tote divje sveje kak rijejo to spodan per čerpalki. Tak ne vem, če nem šov s svajim mopekom, pa jim molo pokozav kot se pele. Zaj mom pa jo 42 el bat not, pa fergazer od btja. Avspuh sn pa du vzev, da bol boli. Pa jo zaj, ko dom po gasi, me jo če v luft dviguvat. Je zodnč miro ni policaj s tstim radarom al ko že mojo. Pa sn ga 143 prpičo v pušavsko rido. Je reko, da sn pohjen. Je že htev neka pisat, pa sn zategno po gasi, da je asfalt vun ftargalo, pa mu ga direkt v bučo zateplo. Niti za meno či upav jt, ko je tak vedev, da nima šans.

Liepo bodite fsi skop. Pa se vidimo nes večer na veselici. Pridem jas z majo bobnco, da se molo zasučema, pa da kok špricer spijema. Če bo pa še keka za pojest, pa teko bolši.

Srečno.

73 Nazadnje urejal Pohorc (29.08.2015 15:32)

Bom jas šol enkret gta do tebe.
Du se bom sedo, tam ko je bla Lipa.
Pal se bom pa dar: Mošta bi pil!

74

ŠE ENA JOGERSKA

Sn sedel na koln kišti, tak ko ponavodi vsok večer, prej ko grem spot. Ura je bla že blizo devet, tak je zuna že blo molo somročno. Črički so že peli zuna, sn mev še molo akno ofn, samo sn jo kuj hitro zaparl, ko je že blo teko totih kamorjov not v bajti. Pa proklemanskih muh je letos teko, a pr vas todi? Tota žvod je čist tumasta rotala, toto čebo keka dariga.

Sn htev jt akno zariglat kop, a nisn črepno pa celo akno strupav. Sn se še htev za firhank primet, pa sn fse kop du ftargal, pa sn še karniso dobo po buči. Je že bobnca prletela pa čverla neka taj v mn. Sn si mislo, da toto mni či treba, bom še šov molo vuntan na frišni luft. Čisn še vredi havstrur ofnal, ko čujem, da je neka poknalo. Pje, toto pa ne vem, če niso jogri. Cajt je biv pravi, pa še kuj svetlo je zuna. Sn si mislo, da mogli neka fstrelit. Se čisn zmoto...

Kuj je nastola šrajarija, pa edn je tak tulo, da sn mislo, da ga kolejo. Pa na davč je tak zgledlo lih tak, ko sn jih gledav skoz rešpitin. Kuj naenkret pa so ž bl na majem hofi, pa se derejo naj jim pomogam. Tej sta dvo jogra nosla enga jogra. Lih koma sta ga vlekla, ko je bil tok ličn later, skoro tok, ko sn pa jas.
»Pomajte, pomajte,« sta se darla taj v mn.
»Ja kaga narca pa tej se grete vi, jas jo čimam cajta se z vomi zajebavat. Jas še mom jo vlko dela neco.« Sn jim nažvekav nazaj. Sn kuj molo tok jezlav biv, se jima či preveč dopodlo.
»Ko pa tej se je naredlo,« sn joji vprošal.
»Jogali smo, pa je toti moj kolega  gvir okolo obarno, pa somga sebe v ramo fstrelo.« sta mi rekla  zot, pa sta vargla oniga sramoka natle.

Ko sn te htev druga, ko pa da grem po bobnco, da prnese tote jene recnije. Je jo spola tak kot povh, čisn je mogo zbudit. Sn šov som pa ofnal tsto amoro, ko mo ercnije not, da bi najdo neka, da bi blo za oniga sramoka. Je blo kuj vlko totih floš, pa v vsoki drugi neka drugiga not, pa šnops gr nalit. Toto se mni tak či preveč dopodlo, da se mi je tak s šnopsom nurla. Ni ga bolšiga, ko pa som šnops. Tsto je za fse. V tstem čujem majo bobnco, ko neka blebeče:
»Arniko mo daj gir. Tsto mu bo pomolo.« Mi je rekla tak napov v spoji.
»V keri floši pa tej je arnika?« Sn jo vprošav, pa sn kuj hitro videv, da čima smisla, da spi naprej.
Porkaduš, ko tej čem zaj nareti. Sn zgruntav, da je najboljš, da vsoko probam, pa bom pale vedev kera je arnika. Samo čisn pa vedev, kak bom vedev, dira je arnika, če sploh kne kodi zgleda al pa kok žmoh mo. To so toke malenkosti, s totimi se bom pale ubadav.

Ko sn deseto flošo koštuvav, mi je ž blo molo bogo. Mda me toti cuker zajebavle, da se mi tak suče na cajte. Pa sploh čisn keka tokiga jedo. Dohter pravi, da mi či kaj, samo mo kne najbol verjemem, ko ga mnda rad cukne. Sn pogrobo fse floše, pa jih neso vuntat, da bi zrecnuval totiga bogiga sramoka.

Ko sn pršo vunta, sta ga dola na klop, da se je du vlego, pa mu pravla, da bo fse vredi. Oni je pa jo biv tak bled, ko pa stena. Mater me je molo stisnalo. Sn reko naj pokličeta rešilca, pa da ga pelejo v bolnco. Sta rekla, da tak či tak hudo, da se bo zlizav. Edn je celo reko, da je samo površinska rona. A liepo se je vidlo kak mo je kugla šla na zodni stroni vun, da si je glodko cielo ramo prestreliv. Sn jima dav taj tote floše, pa reko naj ga namožeta po roni. Jas sn pa šov po neke ferponte pa hanzaplast. Sn še ni cajt iskav tote repetikle, ko maja bobnca toto kuj nekom skrivle.

Sn pršo nazaj, so fse floše ležole natleh, dve sta bl razbiti. Jogri pa drug na drugem gr, prav hecno je blo. So mnda ti narci požarli fse šnops, oniga pa kuj naenkret več či keka bolelo, saj je že htev pet tote noše udarne. Je reko, če znom ono tsto, ko smo jo včosih peli. Sn jim vargo taj toti frpont pa hanzaplast, pa zaparl havstur skop. Kura jih pikne, fse ercnije so mi požarli. Kodi bom tej toto bobnci povedav zutra. Če bom rieko, da so oni jogri krivi, jih bo fse kop namozala. Toto ko je somga sebe fstreliv, bo še jegov najmanši problem.

75

LAVŽENK SAKRAMINSKI

»Darži mi letro čisto per miri, da nem du šterbunkno.« Še čisn vredi rieko, ko sn ž biv natleh.
»Kamarija madona mater, a sn ti liepo rieko, da darži letro čisto per miri«, sn se darl, ko sn ležev na harbti. Pa še v ni pesji drek sn zlamatav.
»A mi čeboš pomogav gr vstat?«
»Ja kwa je fotr? Kok si telebnu, k nek majmun. Fak ej. Sam mau še pučak, d uplovdam fotko na fejsbuk. To bo lajkov ej. Top šit.« Je začev palamudit toti moj lavženk.

Sploh či vedev kado je prletelo, pa od ke je prletelo, samo tak sn ga permozav okol uh, da je pomaje zvezde videv.
»To moš, proklet smarkavc. Ti bom jas že dav fejsbuk. Pomaj mi vstat sn ti reko,« sn bolo taj v jega, da je biv ti sramok čisto erdeč. Pa še liepo se mo je videv odtis maje šope, ko sn ga permozav.
»Stari, dej umir se mau. Kva sem ti nardu. A b me rat ubou. Zakva s me tok prsipu, d sm čist out zdele,« mi je govoro, pa ga je začelo neka plantat sam pa taj, se je mogo ti sramok zravn mn du sest. Pa tak ni vredi pozijav, je direkcjon na drek se du pokno. Tej sma bla obadvo fsrona, še daro da noji bobnca ni vidla. Tej bi jih še jas dobo okol uh.

»Vstani se pa grema. Jas se jo čimam cajta zajebavat.« Sn mo dav roko, pa sn mo pomogav, da se je dvigno.
»Av! Auuuu! Fotr, nehi. Spust me. Fak, roko si mi zlomu.« Jas sn jo čist pozobo, da sn tok lakl, pa mačn ko bik. Sn ga preveč potegno, pa sn mo roko strupav.

Sn ga molo pregledav, ko jas sn tod no molo dohtera, pa sn ugotoviv, da jo čima keka zlomenga. Vun z rame mo jo skočla. Toko se je mni jo večkret naredlo. Sn pobrav tam ni kanc lesa, pa mo ga dav, da si ga do v lape pa vgrizne.
»Kva boš zdej nardu? Pust me pr mir stari. A s čist prfuknen?!«.
»Tiho bodi, pa si daj toto v lape.«
Pje, sn ga perjev za roko pa zašponav, da sn ču kak mo je zot not skočla.
»Avvvvvvvvvvvv!« Zaj je pa začno še bol bolit. Pa kaga narca ga zaj če balet, če sn ga popravo, da či več federban.
Sn ga spt šov gledat, pa sn ugotoviv, da ramo mo naglihano. Keko pa roke prej ni mev strupane, jo pa mo zaj. Sn ga mnda preveč stisno, pa mo je tota kost v komovci poknala. Zaj pa mo čisn upav več kaj pomot. Sn šov rajši po bobnco.
Nč več nem reko, samo povm, da moma zaj obadvo gips.

76 Nazadnje urejal Butalc (08.09.2015 10:40)

BUTALCEVA BOBNCA

Bogdaj.

A to je tota klepetalnica, ko jo fsi tak rodi čitajo. Zaj sn pa tej jas molo vidla, koke toti moj later strela tu ger. Avšenk sakraminski, bo an že videv, ko ga bom jas dobila. Jas jo čisn mogla verjet, ko sn bla pr meši, pa mi ena pravi, če kaj čitam toto klepetalnico. Pa če sn vidla koke toti moj later strela. Jas sn misla, da me mare kap. Še v ofer sn od sile pozobla dat. Marm naslednokret dat molo več. Sn pa pale na konci za mojga latra pločala eno mešo, da bi mogoč molo k pometi pršo. Ker ko pa mni toti vse našpiči. Samo jas tak vm, da kne natrac kaj naredi. Samo ti terc ferdaman je tumast tak.

Zodnč no kret sn ga gledla skozi akno. Kafe sn pila, pa cajtnge sn molo brola zravn. Pa ga vidim, ko hodi po hofi z ono ta vlko letro. Bilo kado je toti moj later hodo po letri, se ni daro končolo za jega. Tej je pale postavo letro co k škegno, pa začev neki cegl nosit gr po letri. Zgleda, da je blo tam nih por ceglov zlomenih, pa jih je mislo mejat. Tej pa je v vsoki roki daržel po dvo cegla, pa htev po letri it. Ene tri cveke je še prehodo, pale se je pa samo skadilo. Še daro, da ni tak visako du podo, da se ni kop polomo. Samo mu je pa tak pali tsti cegl, ko ga je v rokah daržal, po buči podo. Je mev še dvo tedna buško. Pa mislite, da je hejav? Isto, ko prej; v vsoko roko dvo cegla, pa gremo noši po letri. Zaj je že na drugem cveki podo direkt na harbet nazaj. Toto je šlo se co ni dve uri, pale sn pa jas šla dnevnik gledat. Vm, da je še ni cajt roštalo zuna okolo. Streha pa še nešn den toči.

Sn ga zodnč vidla, da je vzev kaso pa homer, pa sn kuj vedla, da gre kaso klepat. Sn kuj šla pa sn parajt naredla ferpante pa hanzaplast. Dvekret je še homer lepo zapev gr po kasi, tretjokret pa je že nekot drugoč zapelo. Pa se je later že dar tak ko da bi ga kloli. Direkt po pavci se je prmozav, da mo je nohet du šov. Sn kuj arnike gr nalila, pa pa ferpant okol navila. S toto arniko se pa zmierom kregama, ko pravi, da šnops ries ni za toko, da ga je škoda.

Keko se pa prevjeda zravn, ko mošt preša. Pa to jo kuj neka somsiri, pa žveka, še na stora bobnca ni tak žvekota. Pa še ko fertig spreša, se pale vsok den vjeda, zako še mošt kuj ni zavrev. Jas mojga latra ne pomnim, da bi kado piv sladek mošt. Pravi, da je alergičn. Kne si že more dočokat, da tej toto zavreje. Pali je pa srečn. Pa ga jo po cele dneve či vun s kleti. Pa spi zravn tstih plajokov. Tak sn včosih prav molo ajferzihtik. Samo boljši, da mo toti mošt, ko pa da bi drugo bobnco mev. Jas ga tak mom roda, samo mo toto rajši kne povm, ker bi mo znolo v bučo stopit. Tak dosti, da ga od totiga mošta švasa nonstop.

Zaj pa marm jt. Jas jo čimam tek cajta, ko toti moj later. Sn lih za župo dola prej gir, pa čujem, da molo preveč burgla. Jo marm dat bol na stron šporherta. Kne sme preveč vret,če ne je pali toka kavna, pa later čebo htev jest. Samo ga marm pohvolit, da kuj pridno vse je. Či žlikav niti molo. Al pa se me boji tak, pa zato fse poje. Nih porkret je pustiv molo neka na toleri, sn ga tak vlila, da ga je fuknalo po kuheji. Bom mo jas že pokozala. Od tste dabe naprej so toleri tak čedni, da jih še vmivat kne rabim.

Srečno. Bog vam naj do zdravja.

77

KAJŽER

Okolnookol sn se obarno, pa že več čisn vedev ke sn. Gta sn še šov za grobnom, pale sn pa šov po neki stezi, ko mnda či bla steza, ampak kuj neka. Pa sn pršo na no plojo, tam so se pa beberce nurle. Pa sn se jas tod zanurav, ko sn jih gledav, pa sn čist pozobo kek je ura. Tej sn eno beberco vprošal keko je ura, pa se mi zdi, da se mi je zlegola, ko je rekla, da ne ve. Kura jo pikne. Nevm zako fs govorijo kura te pikne. Pa sn se jas spomno svajo besedno zvezo: »Šoja te šavsne.« šoje so bol tumaste ko pa kure.

Tej sn šov nazaj po stezi, pa do grobna, da bi najdo nazaj domo. Pa gledam vunta po goši, pa čisn biv ziher ko je tam. Zgledlo je ko nek vlek pej, samo je blo pa toko ko ni kajžer. Ko sn te htev druga, ko pa da grem pogledat. Sn se zjohal čez grobn, vda se mi je še spelolo na nem prokletem kameji, pa se prefukno noter v vado. Srieča da či preveč globak grobn, sn biv hitro zuna. Molo sn klev, pa somsiro, samo sn hitro pozobo pa šov naprej.

Jas jo čisn mogo verjet, ko sn pršo taj co. Lodi božji, vte koki kajžer. Pa je jo biv vlek tak ko jas. Težek pa mnda še bol. Da se ga člavek fstroši. Sn ga htev kuj vun spipat, pa jo či blo šanse. Niti permekno ga čisn. Proklemanski kajžer, ti bom jas že pokozav, sn hilal dovta po grobni, pa domo po muturko, pa po mojga soseda, da pride s traktorom. Nek kajžer pa mn že čebo zajebavav.

Sn ga začev podirat, pa či htev prav pasti. Sn že tri kile not zabiv, pa je še kuj stav. Porka motorka, pa tok star holcer, pa ga neka tak zajebavle. Vredi švicn sn že biv, ko sn ga kilav, pa se mi je zdelo, da ga čisn niti za no ped permekno. Srieča, da je sosed prnoro s traktorom gta po grobni, pa sn kuj zajlo vzev, pa ga zahaklav. Sn se mo zadarl, da mare dat gasa.

Ti, vam povm, ko je zajlo zašponalo, ko je toto špricnalo, me je tak permozalo, da me je spt varglo direkt taj v grobn. Toti moj sosed tumast, je neko zajlo s kitajske naročo. Čist poceni je baj bla. Zaj vsaj vm zako. S toto jo še ne pakleše kne morš štrafat, ne pa tokiga vlkiga kajžera. Erdeč sn mnda ratuvav v bučo od jeze. Pa jas bi ga tak som potisno, pa čisn mogo vredi co prt, da bi mev vredi mongo. Šoja ga šavsne, nem se več vjedav z jm, grem domo nad mošt.

Nisn naredo dvo šrita, ko neka zrošta, da se je fse skop spajtlalo. Jas se obarnem okolo celi vesev, ko sn mislo, da je kajžer podo, pa tej vidim, da je sosedo se traktor na dvo štikla razletev. Kajžer je pa še vedno stav. Nč čisn reko, samo šov sn. Mi je blo pa čist glodko fseeno za tsti traktor pa kajžer. Sn tak nih por lisičk najdo, ko sn šov domo. Kajžera pa niti oniga moliga kne več poberem. Šoja jih šavsne.

78

Te rad berem, najrajši, pa te boram: ko pa te plejoki, bojo puni, al bo kuj na tukla ležola v jh!

79

MOLO BOL DOVGA TUMARIJA – ZA ZAKLUČEK.

Sn zodnč forbav foršprung na bajti v tsti hici, pa mi je neka medlo rotalo. Kuj ne plajtrave nage sn dobo, sn koma du po letri pršo. Začuda, da se čisn prefukno, tak ko sn nerodn na cajte. Sn šov pa sn se vsedo pod tsti noš kastan, ko momo klop spoda. Sn samo ni dve uri, da sn pršo k sebi. Dve uri pa dvo litra mošta. Jas ries ne vem, ko bi jas brez mošta. Pomaje bi kuj vmarl. Tak da dokler bojo jobke mele gir, bom jas srečn.

Sn še molo sedev pa sn tuhtav, a bi šov naprej forbat al ne. Ko se mi je vedno bol smotlo od totiga sunca tumastiga. Bobnca pravi, da je mošt kriv, samo toto ji kne dom prav. Me je prsilila, da sn šov naprej forbat. Samo jas sn se kuj znajdo, sn šov pa sn se naredo ko, da sn podo s forbo vret. Pa čisn mogo več keka delat. Je rekla, da sn terc. Jas pa sn si mislo, če sn jas terc, ko je pa tej šele ana. Pometn terc sn jas.

Sn šov taj pa sn molo šov drovsko huto skop ramat, pa tršic pa kena, da bi nacepal. Bobnca vsok večer zakuri za vado, da moma taplo. Kne posti, da bi na elektriko grela. Pravi, da je elektrika hudič. Jas pa si mislim, da hudič v nojino bajto ziher nebi upal, ker bi se maje bobnce bav. Samo, da ji kaj tokiga rečem, pale bi jas som videv hudiča, al pa ke je bog dama. No, tej sn začev cepat tršice. Sn mev ne toke fajne jodlove coleke, grejo fajn narozn. Tak, ko da bi puter cepav. Sn kuj hitro mev tak za ni kedn tršic. Pale pa dom kenovc gr na notan, pa zamohnem. A nisn tak po heki gr zažgav, da se mi je sekira odbila, sn si jo direkt v nago zatepo. Kak sn začev tulit. Preklev sn pomaje vse po spiski. Rozn maje bobnce, ker če bi jo preklijav, pa bi ana toto čula, bi tota sekira bla še najmanjši problem.

Me je pa čula, ko sn šrojav, pa je kuj hitro prletela taj. Se je daro vstrošla zame, si člavek čebi mislo. Tej me je kuj prjela, pa me je nesla taj v bajto, pa me na divan položla. Či keka dosti študirala, kuj šnopsa je gr vlila. Tej sn šele začev tulit. Pa ne zato, ker bi me bolelo, ampak  zato, ker šnops bek vliva. Mi je spucala rono v nulo, pale je pa nohkasl ofnala, pa vun vzela jglo pa cvirn, pa mi kuj soma kop zašivala. Pomaje mi dohter čebi tak vredi naredo. Še kušnla me je pale, pa rekla, da sn si bogi. Me je melo, da bi se še v drugo nago vsekal, da bi dobo še en kušl.

Celi kedn sn ležev, bobna pa me je pedenela. Kne se spomnim, da bi ana mne kado tak pedenala. Še tej me ni ko sma se oženla. Same dobrote mi je kuhala, same toke reči, ko jih mom rat. Tinstano zele, ajmohec, šato, ajpren župo, žgonke, partene klabose, repno župo, restan krompir, duzabelen grah... jedo sn tak ko gospot. Ko pa je vidla, da se je naga zacelela, pa me je že nagnola vun z bajte. Je rekla, da ji je tršic sfalilo spt, naj jih grem nacepat. Nebote verjeli, ko se mi je naredlo...

Marsidoj čebo verjel, samo ries se čisn namerno fsekav. Samo zaj sn žiher tulo tam keko sn htev, ko bobnce či blo blizo. Sn prskokav po eni nagi taj v bajto, pa sn jo videv kak kufer pakira. Je rekla, da gre za en kedn k sestri, da čima cajte se spt z  meno ubadat. Jas sn pa tej spt celi kedn ležev, samo zaj sn biv gladun skoz, ko či blo keka za jest. Ni star kroh sn mev za jest, to je blo pa tod fse. Samo mni toko tak kne naredi kaj hudiga, ko sn ceglav, tak ko oni lign, če ga predovgo pečeš.
Naga se mi je kuj hitro zecelela, samo či tak liepo zgledla, ko ona, ko mi jo je bobnca zrecnevola. Čima veze sn si mislo, tak mom puno tokih krost, ko sn skoz biv neki potovčen. Later pa tak mare met brazgotine, da se žiher pokože, da je že marsikaj dav v živleji skoz. Jas mom celi harbet du nešen od tej naprej, ko smo meli koline, pa so me v hornico vargli pa začeli horat. Čisn komu zamiro, ko smo ries bl pijoni. Na nagi, to varha kolene se mi vidi, ko me je šoja napodla, pa mi kremple not zasadila. Toto mi nobedn kne verjem, da so šoje tak tumaste, samo je ries. Na faci se mi vidi, ko sn enkret špeh spušav, pa sn zadremav zravn, pa sn bučo not namočo. Saj pravim, koline pa alkohol, kne gre skop. Če bom več pravo, ko fse se mi je naredlo, ker s tokiga tak či keka dariga pale.

Sn pale večer šov na šprancir, da bi gledav kak sunce gre du. Tej pa se vsedem tam na ladini du, pa si kok čig vužgam, pa uživam. Saj vm, da se pocukrano čuje, da tok mačn later, ko sn jas sunčni zahod gleda, samo v resnici sn kuj toka nežna duša. Jas jo še mravle kne pohodim, rozn če mi je res napoti. Al pa, če je koka erjavica, tsta ko te spori tak ko na asa. Tste se mi kne smilijo. Enkret sn zadremav v eni drogi, mnda nerabim pravit zako, pa so me tak nasekale, da sn biv celi zabuhl.
Da vam še povm kak mom jas rad žvodi. Enkret so hodli toti ozkogledni to pr nas, pa so rekli, da so jim močke pa pesi všli. Pa sn jim celi den pomogav iskat žvodi. So bl tak zadovolni, da so me drugi den na piknik povobli. Ne mole sveje so pekli. Je biv drugočn žmah, ko pa mojo noše sveje, ko jim momo mi dama v štoli. Zgleda da jih bol z umetno hrano fotrajo. Tsta leto se spomijam je tak blo žolostno. Je menda neka toka vlka lisica hodla, ko je teko damočih žvodi zginlo.

Jas če ne bi tak rat meso jedo, bi ziher biv toti vegeterjanc, al ko so toti narci, ko se zravn krav posejo. Sn probal no kret, pa čisn zdaržev več ko ni den. Čeprav kurjo meso mnda tak žiher ješ. Kura ni neka žvod. Samo jas čimam preveč rad kurjiga, rozn letanc. Na letacah bi pa lahko vmarl, tak da komaj čokam, da bojo spt volitve, da se bo peklo. Škoda da kne kuram nazaj zrostejo letance. Sn enkret probav, pa so pale fse falele. Zgdela, da kne morjo brez letanc živet.

Tej je pale sunce šlo du, pa čikov mi je zminkalo, tej pa sn šov taj proti bajti. Sn kuj daro stopo, tak vte, da mom mačn šrit, pa sn en počn zgubo, pa sn mogo zot jt. Stopivlam jas nazaj, temno je blo ko v rogi, tak da sn mogo z rokami šlotat po natleh. Rasa se je začela nabirat gr na travi, ko je bla že daro vlka, bom mogo spt kosit počasi. Tej pali jas primem neka sluzastiga, pa se mi začne okolo roke navijat. A ni bla koča. Jas sn pa jo se tak fstrošo, pa zašrojav, da ste me pomaje dovsa v šentloranc čuli. Ne bom se zlegav, če vam povm, da je bla dovga tri metre. Koma sn jo obvlodav. Sreča da sn tok runkl, pa da mom toke roke, da se mi je komaj enkret okolo roke navila. Sn posto tsti počn kuj tam, pa še drugiga sn vargo dovta po travniki.

Ko sn pršo do bajte, me je pa tak bobnca vunta zaklenla. Sn šov v verštat, ko mom skrivno zalogo čikov, pa sn jih vzev pa šov na peker ležet. Tej sn liepo ležev v seni, pa bakav zravno, pa tuhtav, ko bom nasledni kedn delav. Vjutro sn se zbudiv, pa mi je sunce butalo direkt v bučo. sn ni cajt rabo, da sn mi je kapnalo, da či več škegna. Je mogla ponoči neka strela noter fsekat, da je vse skop zgarelo. Jas sn spav ko povh. Sploh čisn vedev, ko se dogoja okol mne. Vglavnem, od tste dabe naprej več kne kadim. Tak sn se odločo, pa som kne vem zako.

Bom še molo pisav, ko eni pali rečejo, da premolo napišem. Jas pa jo čimam teko cajta, pa še počosi tipkam. Tota tipkovnica bi mogla met molo ne večje tipke, da bi jas leži trofo. Tota maja holcerska roka jo či za toko nareta. Čeprav bobnca se kne pritožuje, da bi biv grob. Je mnda ana bol. Toto pa zaj že tak predaro vete. Ne vm, a sn vam že povedav, da mom jas še eno čiro, ko se je a anglijo preselila. Jen ded je dobo šiht zgera, te pa sta šla. Saj ne vem a je rekla anglija, al avstrija. Al celo avstralija. Bi mogo pogledat na one kartice, ko mi pošle za vsok božič. Bom kuj šov, pa bom pozijav.

Evo, pa sn najdo. V Ankarani je. Toto pa sploh kne vm ke je. Mare bt neki davč. Pa tak čima veze, šla je od bajte s totim jenim latrom tumastim. Sn biv jezn ko som sotan, samo ko tej čm, tak je. Lavženki odrostejo pa grejo po sveti. Vsok ptč slej ko prej gre vun z gnezda. Samo ko vsaj toti jen pabor čebi tok gajcast biv. Je pa jo živev to per mni, pa niti enkret ni šov kok ajnkauf kupit, al pa da bi koko položnco pločav. Pa jas sn mogo maji poži dnor devat, da je pala ana jemu dola dnor, da jo je v kino povobo. Edino včosih je teko biv, da je svajo polovico pločav, če jo je na ižino povobo. Kodi bo pale tok za majo čero skarbev? Ko sta še bla to per mni, joji čisn posto skop ležet. Al sta bla vsok na svajem kreji, al pa sn jas zmes ležev, da sn mev pod kontrolo, da ni do keka pršlo. Toti gajcok je še tak gajc, da bi si one olagumije kupo. Naj se pa jema zalomi keka, doj bo tej skarbev pale za froca. Froc pa jo je. Pa če bo kaj po dedeji, bo vlko jedo. Toko pa jo čiso heci. Froc ni špilika, tak ko marsidoj misli.

Pa vda, tsto ko se najbol broniš, tsto se pale naredi. A jo ni napumpav ti terc. Pa še dovgo mi čista povedla. Sn som pogruntav, ko je tok lamp dobila. Tej sn pa kuj vedev, da kne vado zaderžuje, tak ko mi je skoz govorila. Latra sn tak namozav, si čisn mogo keka pomot. Jemo pa tod či pomolo. Al pa sn ga premolo, saj ne vem. Smo ko jas tak čimam občutka, pa ga čisn htev preveč, da ga ne bi čist federbav. Čeprav bol tumast bi težko biv. Za majo čiro tak nobedn ni dost dober.
Tak sn se veselo, da bom tej končno deda, ko mi lepiga dneva rečeta, da se bota selila v toti ankaran. Da mo an tam neko žlohto. Jas vam povm, da čisn prav mogo keka rečt. Tok later, ko sn, pa so se mi sovze kuj tak vlile. Samo reko sn, če kne more počokat toti edn mesnc, da se atrek narodi, pa pale grete. Pa je toti jen later toko silo delav, da marta kuj jt. Sarce se mi je targalo, da vam povm. Pa še do nes čisn videv svojga vnukeca. Sliko mi je baj paslola na toti emajl, samo je kne znof ofnat. Bo ž, enkret bo že bolši. Jas samo upam, da kne tiši svojmo froco tote tablice taj v roke, al ko je že toti narc, ko tak vločijo parste pale sam pa taj. Toko jo kne valo za froce. Z frocom se mareš ukvarjat, pa ga v gošo vločit. Pa da po dreki gozi, pa da si kolene ofreta, da tam pa tam kok kurejenk požere. Toko je vse za odpornost.

Lepo se mejte, pa rodi se mejte. Pa svaje lavženke molo požulite, samo ne preveč, da jim čebote razvodli. Tak ko gledam, se mi froci tak zdijo vedno bol tumasti pa žleht. Eni so jo čisto brez manire, še pozdravit več kne znojo. Vćosih da jas čisn reko bogdaj, pa da so moti bl zravn, sn jih kuj dobo. Pa v šoli kak smo se boli učitlov. Ne pa zaj, ko jim dobedn kne se keka rečt, pa že hodijo starši pa se derejo na učitle. Pa jo ni čudno pali, da so froci čist podivjoni, če žiher fse delajo. Jas vidim, da je blo kuj prav, da me je tovarišica tej pa tej za uho. Koka liepa beseda, tak ko eni pravijo. Šibo je treba vzet, pa da vidimo doj bo žleht.

Iz sarca vam hvala fsem, ko ste broli maje tumarije. Jas sn se ries mev fajn, ko sn pisav, pa še učiv delat na toti komputer. Pač vsoke reči je enkret fertik. Tak pač je na totem sveti. Mi je kuj težko per sarci, ko se poslavlam, pa sovzne očiese sn dobiv. Pa tak se vidimo ke na targi, al pa v koki gostilni, ko ga bomo lumpali.

Zbogom. Bog naj vam do zdravja.

80

Je mogoče Butalc razkrinkan?

http://shramba.lovrenc.net/helena/klepet/butalc1.jpg